Elkezdődött az első bevetés a de Gaulle repülőgép-hordozóról

InfoRádió / MTI
2015. november 23. 19:40
Felszálltak az első vadászgépek hétfőn a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetéről az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló szíriai és iraki területeken történő bevetésekre - közölték francia katonai források.

A francia hadsereg a Twitter közösségi oldalon közölte, hogy a gépek két célpontot pusztítottak el Irakban.

A hadihajó fedélzetén tartózkodó Pierre de Villiers tábornok, a francia fegyveres erők vezérkari főnöke közölte, Ramádiban és Moszulban hajtottak végre légicsapásokat a dzsihadisták ellen harcoló helyi fegyveres erők támogatására.

A Charles de Gaulle múlt szerdán indult el a Földközi-tenger keleti térsége felé, a 130 halálos áldozattal járó - előző heti - párizsi terrorakciók után, amelyekért az Iszlám Állam terrorszervezetet tartják felelősnek.

A repülőgép-hordozó odaküldésével Franciaország megháromszorozza csapásmérő erejét a térségben. Jelenleg 12 repülőgépet állomásoztat a francia légierő az Egyesült Arab Emírségekben és Jordániában, ezekkel az Iszlám Állam szíriai és iraki állásait támadják. A Charles de Gaulle 28 harci repülőgépet vitt a térségbe, köztük 18 Rafale és 8 Super-Entendard típusú gépet, valamint öt helikoptert.