eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Rövid távon nem várható katonai győzelem az Iszlám Állam felett

Nem várható rövid távon katonai győzelem az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) felett - mondta Pierre de Villiers francia vezérkari főnök a Le Journal du Dimanche című francia lapban vasárnap megjelent interjúban.

A katonai vezető szerint "mindenki tudja, hogy a konfliktust végül diplomáciai és politikai úton fogják rendezni".

Miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el, Francois Hollande francia államfő a héten külön-külön egyeztet Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint David Cameron brit miniszterelnökkel és Angela Merkel német kancellárral a terrorszervezetek elleni egységes és összehangolt katonai koalícióról és fellépésről.

A múlt heti 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően, amelyeket az Iszlám Állam vállalt magára, a francia hadsereg fokozta a légicsapásokat Szíriában, amelyek elsősorban a francia dzsihadistákat célozták. Hat parancsnoki és kiképző központot semmisített meg mintegy hatvan bombával a francia hadsereg három nap alatt.

"Azt gondolom, hogy komoly károkat okoztunk nekik" - mondta a francia vezérkari főnök. A tábornok hétfőn ott lesz a térségbe érkező Charles-de-Gaulle repülőgép-hordozó anyahajón, amely szerdán indult el a franciaországi Toulon kikötőjéből, és amellyel háromszorosára nő a francia légi erő kapacitása a régióban. Jelenleg 12 bombázót állomásoztat Franciaország az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában, számuk hétfőtől 38-ra nő.

A francia és az orosz vezérkar csütörtökön már egyeztetett arról, hogy a két ország repülőgép-hordozói egyszerre lesznek jelen Szíria közelében.

"Még nem tartunk ott, hogy a légicsapásokat vagy a célpontokat koordináljuk egyetértésben az oroszokkal, jóllehet mindannyiunk számára ugyanaz az ellenség, az Iszlám Állam" - mondta a tábornok. Az orosz hadsereg Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatására kezdett korlátozott hadműveleteket az Iszlám Állam ellen, de Párizs szerint elsősorban nem a dzsihadisták állásait, hanem olyan lázadó csoportokat célzott eddig, amelyek a szíriai rezsimre veszélyesek.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter eközben az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban úgy vélte, hogy mostantól az Iszlám Állam "pénzügyi forrásait" is támadni kell, azaz "az olajmezőket" is. A francia tárcavezető üdvözölte, hogy az amerikai légierő már megkezdte az olajmezők és az olajszállító kamionok bombázását az Iszlám Állam székhelyén.

"A hadműveletek megsokszorozása jelentősen korlátozni fogja ezt a kapacitást", amely jelentős bevételt jelent a terrorszervezetnek - hívta fel a figyelmet Jean-Yves Le Drian. A miniszter hangsúlyozta, hogy hosszú távon csak szárazföldi akcióval lehet az Iszlám Államot az állásaiból kimozdítani, akármilyen jelentősek is lesznek az amerikai, az orosz vagy a francia légicsapások.

"Az Iszlám Állam elpusztításához és a győzelemhez muszáj lesz szárazföldi akciót indítani egy adott pillanatban. Ez nem jelenti azt, hogy francia jelenlét lesz szárazföldön" - fogalmazott a védelmi miniszter.

Franciaország eddig kizárta a szárazföldi beavatkozást Szíriában, beleértve a különleges erőket is, amelyet pedig Washington már kért Párizstól az amerikai televíziók szerint. "Ezt a lehetőséget jelenleg nem tervezzük" - mondta a tárcavezető.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×