eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kínai és orosz áldozatok, renkívüli állapot és gyász Maliban

Kínai és orosz állampolgárok is vannak a mali főváros egyik luxusszállodájában végrehajtott terrorcselekmény halálos áldozatai között - jelentették be Pekingben, illetve Moszkvában szombaton.

A véres túszdráma nyomán, amelynek elkövetőjeként az al-Murabitun iszlamista szervezet jelentkezett, Ibrahim Boubacar Keita mali elnök tíz napra szóló rendkívüli állapotot hirdetett ki, egyúttal bejelentette, hogy háromnapos nemzeti gyászt tartanak a nyugat-afrikai országban. Közlése szerint az iszlamista támadók 19 embert öltek meg.

A terrortámadásban és a mali biztonsági erők azt követő mentőakciójában korábbi közlések szerint a merénylőkkel együtt 27-en vesztették életüket.

Pekingi tisztségviselők szombaton közölték, hogy a bamakói Radisson Blu szálloda ellen intézett támadásban meghalt a kínai állami vasútépítési társaság (China Railway Construction Corp.) három magas rangú vezetője: a vállalat nemzetközi csoportjának vezérigazgatója és helyettese, valamint a csoport nyugat-afrikai részlegének igazgatója.

A kínai külügyminisztérium azt is megerősítette, hogy négy másik kínai üzletembert sikerült kimenteni az iszlamista fegyveresek által lerohant hotelből.

Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton elítélte a "kegyetlen és barbár" támadást, amelynek során a merénylők 170 túszt ejtettek, felszólította az illetékes kínai szerveket, hogy javítsák a Kína határain túl végzett biztonsági munkájukat, és azt ígérte, hogy "Kína fokozni fogja együttműködését a nemzetközi közösséggel, hogy határozott választ adhasson az erőszakos terrorista akciókra, amelyek ártatlan életeket pusztítanak el".

A bamakói szálloda elleni támadásban több orosz állampolgár is életét vesztette - jelentette be szombaton Moszkvában Maria Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

"Ma reggel megerősítést nyert, hogy a halottak között orosz állampolgárok is vannak" - közölte Zaharova a RIA Novosztyi hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a külügyminisztérium közleményt tesz közzé, "amint megbízható információkat kap" az orosz áldozatok számáról és kilétéről.

Az áldozatok között van korábbi közlések szerint egy amerikai, két mali, egy francia és egy belga állampolgár is.

"A halálos áldozatok mai mérlege súlyos" - mondta Ibrahim Boubacar Keita mali elnök.

A terrortámadás súlyos pofont jelent az egykori gyarmattartó Franciaország számára, amely 3500 katonát állomásoztat Mali északi részén, hogy helyreállítsa az ország stabilitását a tuareg kisebbség 2012-es fegyveres lázadását követően, amelyet a maguk javára fordítottak az al-Kaida terrorszervezethez köthető dzsihadista fegyveresek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×