eur:
393.53
usd:
368.23
bux:
66130.42
2024. április 24. szerda György

A párizsihoz hasonló támadás készülhet Brüsszelben

Megerősítette szombaton Charles Michel belga miniszterelnök, hogy Brüsszel térségében a legmagasabb szintre emelték az éjszaka folyamán a terrorfenyegetettség szintjét, miután az egy héttel ezelőtt Párizsban végrehajtott terrortámadáshoz hasonló terrorakció előkészületéről szereztek értesülést.

A nemzetbiztonsági tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatón Michel arról számolt be, hogy több elkövető által több helyen előkészített potenciális merényletkísérletről szereztek tudomást.

Több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy a belga főváros Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében vegyszereket és robbanóanyagot is találhattak egy házkutatásnál, de ezt Michel a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kommentálta.

A kormánytól független Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM), amely a készültség szintjének legmagasabb fokozatra emeléséről döntött, azt tanácsolja az embereknek, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, a tömegrendezvényeket, koncerteket, a tömegközlekedést, tartsák tiszteletben és segítsék a biztonsági ellenőrzéseket, és ne terjesszenek pletykákat, kövessék a hivatalos szervek tájékoztatásait. A fővárosban nem jár a metró, valamennyi megálló zárva tart, a legjobb esetben vasárnap délután nyílik meg újra.

Az intézkedés példa nélküli, mert a metró eddig akkor sem zárt be, mikor szintén 4-es fokozatú terrorellenes készültség volt a belga fővárosban.

A kormány arra kérte a nagyobb rendezvények, koncertek, sportesemények szervezőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a központi válságközponttal, s amennyire lehet, csökkentsék az ilyen rendezvények számát. Emellett növelik a biztonsági intézkedéseket a tömegközlekedésben, ami a repülőtereket és pályaudvarokat is érinti. Ezen kívül a kormány nagyobb létszámban rendeli az utcákra a biztonsági erőket, és telefonos forródrótot is létrehozott, amelyen bárki érdeklődhet a helyzetről, vagy tanácsot kérhet a központi krízisközponttól.

"Legyenek éberek és óvatosak, de ne essenek pánikba" - kérte a Brüsszelben élőktől a miniszterelnök. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a nemzetbiztonsági tanács várhatóan vasárnap délután ül össze újra, s akkor várhatóan az OCAM is újra értékelni fogja a terrorfenyegetettség szintjét - jelentette Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója.

Az esetleges célpontok a "vásárlóutcák, tüntetések, a sűrűn látogatott helyek és a közlekedési eszközök" - mondta a kormányfő a nemzetbiztonsági tanács ülése után.

Számos kulturális rendezvényt is töröltek a belga fővárosban, egyebek mellett elmarad Johnny Hallyday francia rocksztár két hétvégi koncertje. Sok múzeum - közöttük az Atomium - is bezárt. Zárva tartanak a bevásárlóközpontok és a mozik. Brüsszel híres bevásárlóutcájában, a Rue Neuve-ön szinte az összes bolt bezárt, s az utcák általában is üresebbek a megszokottnál. A belvárosban szinte mindenütt katonák járőröznek, csapatszállító járművek parkolnak. A belgiumi amerikai nagykövetség felszólította a városban élő amerikaiakat, hogy maradjanak otthon, a NATO pedig - aminek szintén Brüsszelben van a központja - kérte dolgozóit, s azok családtagjait, hogy ne szálljanak fel tömegközlekedési járművekre.

Megtartják viszont a labdarúgó-bajnokságban az összes első ligás mérkőzést a Brüsszelben játszandó Lokeren-Anderlecht találkozó kivételével.

A brüsszeli repülőtér közleménye szerint az utasok fennakadás nélkül igénybe vehetik a járatokat. A repülőtér elérhető - közölte Twitter-üzenetében a repülőtér, viszont tilos a parkolás azokon a helyeken, ahol általában csak néhány percre, az utasok ki- és beszállása idejére lehet megállni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×