eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kiszabadultak a túszok, az elkövetők még az épületben vannak

Kiszabadultak a túszok a mali főváros pénteken megtámadott luxusszállodájában. A reggel kezdődött túszdráma során iszlamista fegyveresek 170 embert tartottak fogva, akik közül helyi források szerint legalább 18-an, egyes források szerint 27-en vesztették életüket.

A mali kormány egyelőre csak azt erősítette meg, hogy három halálos áldozat van.

Az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó biztonsági forrás elmondta, hogy a mali főváros központjában található Radisson Blu hotelben 18 holttestet találtak. Az ENSZ egyik békefenntartója azonban később azt közölte, hogy 27 halottat látott a hotelban, és még tart az épület átvizsgálása. Szemtanúk több sebesültről is beszámoltak.

Az áldozatok között van két mali, egy francia és egy belga állampolgár is. Brüsszeli források szerint a belga parlament egyik politikai tanácsadója vesztette életét.

Salif Traore mali nemzetbiztonsági miniszter péntek délután egy sajtótájékoztatón közölte: "jelenleg nincs több túsz a támadók fogságában". Mint mondta, a biztonsági erőknek 76 embert sikerült kiszabadítaniuk.

Egy mali katonai forrás tájékoztatása szerint két túszejtőt megöltek, a többieket továbbra is a szálloda hetedik emeletén próbálják elfogni.

A támadást az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló egyik afrikai dzsihadista csoport vállalta magára. A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum szervezet a Twitteren üzente meg, hogy ő áll a támadás mögött.

A fegyveresek péntek reggel diplomáciai jelzésű járművel érkeztek az egyébként szigorúan őrzött hotelhez, majd lerohanták a szállodát, és közben azt kiáltozták, hogy Allah akbar (Allah a legnagyobb). A támadás egyik túlélője szerint angolul beszéltek. A támadók emeletről emeletre pásztázták végig az épületet. Egy szemtanú szerint kézigránátokat is bevetettek.

A támadás miatt megszakította csádi látogatását és hazautazott Ibrahim Boubacar Keita mali elnök, aki egy regionális csúcstalálkozón vett volna ott részt.

A túszok kiszabadításában amerikai és francia különleges műveleti erők tagjai támogatták a mali hatóságokat. A Pentagon közleménye szerint az amerikai katonák segítettek biztonságos helyre szállítani a hotelból kiszabadított túszokat. A francia védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy kora délután óta a helyszínen tartózkodnak a francia csendőrség túszszabadításra szakosodott osztagának tagjai is, akik Burkina Fasóból érkeztek Maliba.

A 190 szobás luxusszálloda elleni támadást Franciaországban sokan, főleg a kormány tagjai, a francia érdekek elleni újabb támadásként értékelték egy héttel a 130 halálos áldozatot követelő párizsi vérengzés után - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. A francia hírportálokon és hírtelevíziókban a merényletsorozattal kapcsolatos szünet nélküli beszámolókat pénteken a bamakói túszejtés fejleményeiről szóló hírfolyam váltotta fel.

"Megint biztosan kell állnunk a lábunkon, és ki kell fejezni együttérzésünket egy baráti országgal, Malival" - hangsúlyozta Francois Hollande francia elnök.

Didier Reynders belga külügyminiszter azt közölte, hogy a szálloda vendégei között négy belga állampolgár is volt.

A CCTV kínai közszolgálati televízió diplomáciai forrásokat idézve arról számolt be, hogy mintegy 10 kínai tartózkodott a megtámadott bamakói hotelban, valamennyien Maliban működő kínai vállalatok alkalmazottjai. Rajtuk kívül hét algériai, hat amerikai, két német és legalább 20 indiai állampolgár is megszállt a hotelban, továbbá az Air France francia légitársaság 12, és a Turkish Airlines török légitársaság 7 alkalmazottja is.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá került, akiket 2013-ban francia katonai beavatkozással vertek vissza. Az országban ENSZ-békefenntartók, illetve legalább ezer francia katona állomásozik. Maliban idén ez volt a harmadik támadás külföldiek által látogatott létesítmény ellen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×