Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jobb növekedési adatokkal a görög költségvetés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A görög kormány pénteken beterjesztette a parlamentben a jövő évi költségvetés végleges tervezetét, a büdzsé fele annyi privatizációs bevétellel számol, mint korábban.

A tervezet szerint a költségvetés elsődleges - adósságszolgálat nélkül számított - aktívuma a GDP 0,5 százaléka lesz. A privatizációs bevételek soron csak 1,9 milliárd eurót irányoz elő a költségvetés, míg a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásban 3,7 milliárd euró szerepel.

A GDP-arányos államadósság az idei 180,2 százalékról 187,6 százalékra emelkedik, de a kormány bízik benne, hogy az ország 2016 második felében ki tud lépni a nemzetközi kötvénypiacra.

A finanszírozási helyzet azonban pillanatnyilag romlik. Sok befektető politikai bizonytalanságtól tart, minthogy a nemzetközi hitelezők által kívánt újabb megszorításokról tartott szavazás után két főre csökkent Alekszisz Ciprasz kormányának többsége a parlamentben. A kétéves lejáratú államkötvény hozama pénteken 60 bázisponttal 6,64 százalékra emelkedett.

A költségvetés-tervezet a korábbinál kevésbé rossz növekedési prognózison alapul, e szerint a GDP az idén nem csökken és jövőre csak 0,7 százalékkal zsugorodik.

Az Európai Bizottság őszi prognózisa szerint viszont az ország a tavalyi 0,7 százalékos növekedés után visszasüllyed a recesszióba, és a GDP az idén 1,4 százalékkal, jövőre pedig 1,3 százalékkal zsugorodik. A görög hazai össztermék a második negyedévben a fogyasztás és az export megélénkülésének köszönhetően még 0,9 százalékkal bővült.

A külkereskedelmi deficit mérséklődésének köszönhetően éves szinten nőtt a görög folyó fizetési mérleg aktívuma. A központi bank pénteken közölte, hogy a folyó fizetési mérleg szeptemberben 838 millió euró aktívummal zárt az egy évvel korábbi 610 millióval szemben, miután az áruforgalmi deficit csökkenése ellensúlyozta a szolgáltatások mérlegének romlását.

A turizmusból származó bevételek 2,25 milliárd euróról 2,13 milliárd euróra csökkentek.