eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Egy elnökjelölt-aspiráns egy új katonai szervezetet akar

Egy új, Oroszországot és az Arab Liga tagállamait is magában foglaló nemzetközi szervezet létrehozását javasolta a globális szélsőségesség elleni harc összefogására csütörtökön Washingtonban Bernie Sanders vermonti szenátor, demokrata elnökjelölt-aspiráns.

"Egy olyan új szervezetet kell létrehoznunk, mint a NATO, hogy szembeszálljunk a 21. század biztonsági kihívásaival. Egy olyan szervezetet, amely az együttműködésre helyezi a hangsúlyt a felemelkedő erőszakos szélsőségesség legyőzése érdekében, és fontos, hogy kezelje a könyörtelen cselekmények kiváltó okait" - mondta az önmagát demokratikus szocialistaként jellemző politikus a Georgetowni Egyetemen.

"Együtt kell működnünk a NATO-partnereinkkel, dolgoznunk kell azon, hogy a koalíciót kiterjesszük Oroszországra és együtt kell működnünk az Arab Liga tagállamaival" - tette hozzá.

Symone Sanders, az elnökjelölt-aspiráns sajtótitkára a The Daily Beast online magazinnak nyilatkozva megerősítette: a szenátor egy olyan "NATO 2.0" szervezet létrehozását szorgalmazza, amelybe bevonnák Oroszországot és az Arab Ligát is.

Az Egyesült Államok szövetségeseivel 1949-ben a Szovjetunió regionális hegemóniatörekvéseinek feltartóztatására alapította meg a NATO-t. Moszkva erre az azóta megszűnt Varsói Szerződés létrehozásával reagált és a közép- és kelet-európai rendszerváltozások óta erősen ellenzi a NATO keleti bővítését.

Sanders egyébként beszédében a NATO-t - helytelenül - nem Észak-atlanti, hanem Észak-amerikai Szerződés Szervezeteként emlegette.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×