Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az egyik legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns veszett kutyákhoz hasonlította a szíriai menekülteket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Veszett kutyákhoz hasonlította csütörtökön a szíriai menekülteket az amerikai Alabama állambeli Mobile-ben egy kampányrendezvényen Ben Carson, aki a felmérések szerint az egyik legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns.

"Ha egy veszett kutya rohangál a környéken, akkor önök valószínűleg nem fognak semmi jót feltételezni arról a kutyáról" - mondta a nyugalmazott idegsebész. Hozzátette, hogy ez a félelem még "nem jelenti, hogy minden kutyát gyűlölnek".

"Olyan szűrési mechanizmusokat kell bevezetnünk, amelyek lehetővé teszik, hogy megállapítsuk, kik a veszett kutyák" - jelentette ki a menedékkérők biztonsági átvilágítására utalva Carson, Barack Obama elnöknek azt az elképzelését bírálva, hogy egy év alatt 10 ezer szíriai menekültet fogadjon be az Egyesült Államokba.

A kormány rámutatott, hogy a menedékkérők biztonsági átvilágítása akár két éven át is eltarthat, 31 - döntő többségében republikánus - kormányzó azonban a menekülteknek az államaikba történő betelepítésének leállítását kérte.

A republikánus többségű képviselőház pedig elfogadott egy törvénytervezetet csütörtökön, amely előírná, hogy biztonsági szervek vezetői minden egyes betelepítendő személy esetében kezeskedjenek azok ártalmatlanságáról. Barack Obama előzetesen vétót helyezett kilátásba a törvénytervezettel szemben.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államokba a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően beengedett 785 ezer menekült közül mindössze tucatnyit tartóztattak le és utasítottak ki terrorizmussal kapcsolatos aggályok miatt. Egyikük sem Szíriából érkezett.