eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Al-Kaida fegyveresek támadtak a jemeni kormánycsapatokra

Az al-Kaida terrorszervezet fegyveresei támadtak a jemeni kormánycsapatok két ellenőrző pontjára pénteken a Hadramaut tartománybeli Sibám városban egy gépkocsiba rejtett pokolgépet is működésbe hozva. Legalább harmincan életüket vesztették - közölték helyi biztonsági források.

A rajtaütésszerű támadásokat a reggeli órákban indították a szélsőségesek.

A Sky News Arabia hírtelevízió szerint az egyik ellenőrző pont elleni támadásban egy öngyilkos merénylő először működésbe hozta a gépkocsijába rejtett pokolgépet, majd 25-30 fegyveres támadt a meglepett katonákra. Egy közeli bázisról erősítés érkezett a jemeni csapatoknak és amikor egy harci helikopter is megjelent a támadások helyszínén, a dzsihadisták visszavonultak.

A hírtelevízió szerint a harcokban 12 jemeni katona, és 19 szélsőséges vesztette életét.

A harcok környékén élő lakosokat otthonaik elhagyására szólították fel - nyilatkozott egy helyi törzsi vezető, aki hozzáfűzte, hogy többen is megsebesültek, de nem említett pontos számot. A visszavonuló szélsőségesek ellen még folynak műveletek - mondta.

A nap folyamán megtámadott ellenőrző pontot korábban is érték támadások, amikért az al-Kaida vállalta a felelősséget.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított. Az al-Kaida jemeni ága sokat nyert az országban uralkodó kaotikus állapotokon és jelentős területeket foglalt el az ország legnagyobb tartományában, Hadramautban, és a tartományi székhelyet, Mukallát is ellenőrzése alá vonta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×