Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Al-Kaida fegyveresek támadtak a jemeni kormánycsapatokra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az al-Kaida terrorszervezet fegyveresei támadtak a jemeni kormánycsapatok két ellenőrző pontjára pénteken a Hadramaut tartománybeli Sibám városban egy gépkocsiba rejtett pokolgépet is működésbe hozva. Legalább harmincan életüket vesztették - közölték helyi biztonsági források.

A rajtaütésszerű támadásokat a reggeli órákban indították a szélsőségesek.

A Sky News Arabia hírtelevízió szerint az egyik ellenőrző pont elleni támadásban egy öngyilkos merénylő először működésbe hozta a gépkocsijába rejtett pokolgépet, majd 25-30 fegyveres támadt a meglepett katonákra. Egy közeli bázisról erősítés érkezett a jemeni csapatoknak és amikor egy harci helikopter is megjelent a támadások helyszínén, a dzsihadisták visszavonultak.

A hírtelevízió szerint a harcokban 12 jemeni katona, és 19 szélsőséges vesztette életét.

A harcok környékén élő lakosokat otthonaik elhagyására szólították fel - nyilatkozott egy helyi törzsi vezető, aki hozzáfűzte, hogy többen is megsebesültek, de nem említett pontos számot. A visszavonuló szélsőségesek ellen még folynak műveletek - mondta.

A nap folyamán megtámadott ellenőrző pontot korábban is érték támadások, amikért az al-Kaida vállalta a felelősséget.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított. Az al-Kaida jemeni ága sokat nyert az országban uralkodó kaotikus állapotokon és jelentős területeket foglalt el az ország legnagyobb tartományában, Hadramautban, és a tartományi székhelyet, Mukallát is ellenőrzése alá vonta.