Valls: néhány terrorista a menekültválságot kihasználva jutott be Franciaországba

InfoRádió / MTI
2015. november 19. 22:23
A schengeni rendszert "megkérdőjelezi (...), ha Európa nem teljesíti kötelezettségeit" a határok védelmében - vélekedett a francia miniszterelnök csütörtök este, hozzátéve, hogy a véres párizsi merényletek kitervelői közül egyesek "a menekültválságot kihasználva" szivárogtak be Franciaországba.

Manuel Valls kormányfő a France 2 közszolgálati tévécsatornának nyilatkozott, állást foglalva abban a vitában, hogy milyen körülmények tették lehetővé, a párizsi terrortámadás feltételezett kitervelői számára, hogy többször is oda-vissza megforduljanak Európa és Szíria között.

A francia köztévébe az európai igazságügyi és belügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának előestéjén meghívott Manuel Valls, azt követelte, "hogy minden, Franciaországgal határos ország maximálisan teljesítse kötelezettségét".

A miniszterelnök ugyanakkor elismerte, hogy a merénylők közül "mások Belgiumban éltek már. Megint mások pedig - szeretnék emlékeztetni rá - Franciaországban" - mondta.

Közben a francia államfő hivatala csütörtök este bejelentette, hogy Francois Hollande államfő parancsot adott az Iszlám Állam szervezete elleni szíriai és iraki légicsapások "fokozására".

Hollande hat nappal azután adta ki a parancsot, hogy a dzsihadista szervezet magára vállalta a múlt pénteki, több mint 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorcselekmények elkövetését.