Moszkva harmadik napja vet be hadászati bombázókat Szíriában a szélsőségesek ellen

InfoRádió / MTI
2015. november 19. 19:00
Moszkva ismét bevetett hadászati bombázókat Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagjai ellen. Tu-22M3 típusú bombázógépek raja csütörtökön - a harmadik egymást követő napon - hat célpontot támadott Rakka és Deir ez-Zór tartományokban - közölte Andrej Kartapolov tábornok, a szíriai orosz hadműveletek irányítója.

A légicsapásokat moszkvai idő szerint délután 4 óra 40 perckor indították és 5 óra 30 percig tartottak. Célpontjuk a dzsihadisták kezén lévő olajfeldolgozó létesítmények, egy hadianyagraktár, valamint egy aknavetőket gyártó és javító műhely volt - mondta a tábornok.

Szeptember vége óta Oroszország Bassár al-Aszad szíriai elnök kérésére légi csapásokat hajt végre Szíriában, és támogatja a dzsihadisták ellen harcoló kormánycsapatokat. A latakiai tartománybeli Hmeimim támaszponton Moszkva több mint 50 repülőgépet és helikoptert állomásoztat a légi csapásokhoz, ám a hadászati bombázók Oroszországból szállnak fel a támadásokra. Ezeket a bombázókat Oroszország keddtől kezdve vetette be, és az orosz vezérkar közölte azt is, hogy tervezik nyolc legújabb Szu-34-es és négy Szu-27SZM típusú vadászrepülőgép bevonását is a szíriai hadműveletekbe. A hadászati bombázók bevetéséről szóló döntés azután született meg, hogy a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről felszállt orosz Airbus A321-es utasszállító repülőgép katasztrófáját terrorcselekménynek minősítette.