Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Házkutatások Brüsszelben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Házkutatásokat tartott a rendőrség Brüsszelben és környékén csütörtökön a párizsi merényletekkel kapcsolatban, összesen kilenc embert vettek őrizetbe - közölte a belga ügyészség.

A kilencből hét őrizetbe vett személy közvetlenül összefüggésbe hozható az egyik párizsi öngyilkos merénylő, a francia állampolgárságú Bilal Hadfi terrorcselekményével - közölte az ügyészség. A másik két őrizetbe vettet szintén azzal gyanúsítják, hogy köze volt a támadássorozathoz.

A különböző közlések alapján legalább hét razzia zajlott le csütörtökön Brüsszelben és környékén. Hat házkutatást Bilal Hadfi egyik korábbi ügyével kapcsolatban hajtottak végre a hatóságok. Házkutatást tartottak a brüsszeli Molenbeek városrészben is, ahol a párizsi merénylők közül többen laktak. A nyomozás remélhetőleg hasznos információkkal szolgálhat a párizsi merényletekkel kapcsolatban is - közölte Eric Van der Sypt ügyész.

Egy további, közvetlenül a párizsi terrorakcióval kapcsolatos művelet során Laeken városrészben őrizetbe vettek és kihallgattak egy embert. Razziák voltak Brüsszel egyik jómódú negyedében, Uccle-ben és a belga főváros központjában is.

Hadfi ellen 2015 elején indult nyomozás, amikor kiutazott Szíriába. A huszonéves Belgiumban élő francia állampolgár egyike volt az öngyilkos merénylőknek a múlt pénteki támadásokban. Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáihoz csatlakozott.

A hét elején is tartottak házkutatásokat az iszlamisták fellegvárának számító Molenbeek városrészben az egyik párizsi öngyilkos merénylő testvére, a szökésben lévő Salah Abdeslam kézre kerítése miatt.

Időközben Charles Michel belgiumi miniszterelnök bejelentette, hogy a 2016-os évi költségvetésből további 400 millió eurót különítenek el a terror elleni harcra. További intézkedések keretében szigorítják a törvényeket az uszítók ellen, a Szíriából visszatérő IÁ szélsőségeseket őrizetbe veszik, és megszűntetik a mobiltelefonokba való SIM-kártyák névtelen vásárlásának lehetőségét is - mondta Michel.

A támadásokat követően a belga hatóságokat ért bírálatokat Charles Michel visszautasította.

"A biztonsági szolgálatainkat rágalmazó bírálatot nem fogadom el" - mondta a kormányfő. A szerdai párizsi rendőrségi akciók kapcsán megjegyezte, hogy különösen belgiumi értesüléseknek köszönhetően sikerült egy további merényletet megakadályozni.