eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fejbe rúgta egy ukrán honatya a titkosszolgálat tisztségviselőjét egy meghallgatáson

Fejbe rúgta Volodimir Paraszjuk független parlamenti képviselő az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik vezető tisztségviselőjét csütörtökön Kijevben, a törvényhozás korrupcióellenes bizottságának ülésén.

Vaszil Pisznijt, az SZBU korrupció és szervezett bűnözés elleni részlegének helyettes vezetőjét beszámolóra hívta meg a parlament illetékes bizottsága. Az ülésen Paraszjuk azzal vádolta meg a tisztségviselőt, hogy bűnözőket fedezett korábban, amikor a belügyminisztérium korrupcióellenes osztályát vezette, továbbá nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint amelyet törvényes bevételei lehetővé tesznek.

Az SZBU-s tisztségviselő válaszában megjegyezte, hogy többet tett a "méltóság forradalmáért", azaz a hatalomváltó kijevi Majdan-tüntetésekért, mint az őt vádoló honatya. A képviselő erre szó nélkül felállt, és fejbe rúgta az asztalnál ülő Pisznijt. Utóbbi feljelentést tett a főügyészségen testi sértés okozásáért, a biztonsági szolgálat pedig közölte, hogy büntetőeljárást indítottak a politikus ellen hivatalos személlyel szembeni erőszakért.

A bizottság elnöke az incidens után újságírók előtt azt mondta, hogy az ukrán sajtóban számos olyan információ került napvilágra, amelyek alapján valóban olyan életvitelt folytat a tisztségviselő, amelyet bevételeiből nem engedhetne meg magának. Elítélte ugyanakkor képviselőtársa viselkedését, mondván, hogy a bizottság "nem lehet olyan hely, ahol megverik a meghívottakat".

Paraszjuk kijelentette, hogy vállalja a felelősséget tettéért, s nem bánta meg. "Ez a válaszom arra, ha engem tisztességemben és méltóságomban megsértenek, és azt sem tűröm el, hogy a Majdan-tüntetések becsületét és méltóságát csorbítsák" - fogalmazott a képviselő.

Az ukrán parlamentben nem ritka jelenség, hogy a képviselők közötti viták tettlegességig fajulnak. A legutolsó eset két hete történt: a parlament folyosóján egy Porosenko-párti honatya szóváltás után a kezében lévő üveggel fejbe vágta Alekszandra Kuzselt, Julija Timosenko frakciójának képviselőnőjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×