A Telegram blokkolja a dzsihadisták propagandacsatornáit

InfoRádió / MTI
2015. november 19. 11:08
A Telegram üzenetváltás-szolgáltató létrehozói bejelentették szerda este, hogy lehetőségünk szerint blokkolják az Iszlám Állam (IÁ) minden olyan propagandaüzenetét, amelyet szolgáltatásukon keresztül tud eljuttatni széles közönségéhez a dzsihadista szervezet.

A két évvel ezelőtt létrehozott Telegram idén szeptemberben vezette be azt az új eszközét, az úgynevezett csatornákat, amelyeket az IÁ előszeretettel használ szöveges és hangüzenetei, videói továbbítására, terjesztésére. A szolgáltatás üzemeltetői most közölték, hogy az utóbbi egy hétben 78 olyan csatornát blokkoltak, amely a dzsihadistákhoz köthető. Ezenkívül a szolgáltatás használói mostantól könnyebben tudják jelenteni az üzemeltetőknek, ha kifogásolható tartalommal találkoznak. Az új intézkedések azonban csak a nyilvános csatornákat és a "bot"-nak nevezetett automatikus válaszgenerátorokat érintik. Az egyének közötti vagy a zárt csoporton belüli üzenetváltást nem tudják megakadályozni. Egy zárt csevegőcsoportnak akár 200 tagja is lehet.

A Telegram olyan bonyolultan titkosítja a szolgáltatás használóinak magánüzeneteit, hogy a biztonsági szolgálatok számára szinte lehetetlen megfejteni őket.