eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Spanyol belügyminiszter: itt az ideje az utasregiszter bevezetésének az EU-ban

Itt az ideje az uniós utasadat-nyilvántartási rendszer bevezetésének, amelyről már öt éve beszélünk Európában - jelentette ki Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter az Interpol terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó munkacsoportjának sevillai tanácskozását megnyitó beszédében szerdán.

"Nem szabad hamis vitába bocsátkoznunk a szabadságról és a biztonságról, (...) meg vagyunk győződve arról, hogy a nagyobb biztonság nagyobb szabadságot garantál, és biztonság nélkül nem beszélhetünk szabadságról" - fogalmazott a politikus utalva arra, hogy a regiszter ellenzői szerint a nyilvántartás olyan alapvető jogokat sértene, mint például a magánélethez és adatvédelemhez való jog.

Spanyolország az uniós belügyminiszterek pénteki tanácskozásán sürgetni fogja a nyilvántartás bevezetését - mondta a miniszter.

Az Interpol sevillai tanácskozásán 39 ország 120 szakértője gyűlt össze, fő témájuk a külföldi, többek között európai állampolgárok részvétele a terrorista szervezetekben. A megbeszélés egy perces néma megemlékezéssel kezdődött a pénteki párizsi merényletek áldozatainak emlékére.

A nemzetközi rendőri szervezet adatbázisában 50 országból mintegy 5600 olyan személyt tartanak nyilván, aki kapcsolatba hozható a dzsihadista terrorizmussal. A becslések szerint azonban mintegy 25 ezer külföldi harcol a terroristák oldalán, akik ha visszatérnek a hazájukba, nem kizárható, hogy merényletet követnek el.

Jürgen Stock, az Interpol német főtitkára videoüzenetében is erről az adatbázisban lévő "nagy lyukról" beszélt és sürgette a nemzetközi együttműködés valamint az adatok cseréjének fokozását, hogy elkerüljék a további támadásokat. "A terrorista fenyegetés globális, és képes lecsapni bárhol, bármikor" - jelentette ki.

Jorge Fernández Díaz hangsúlyozta: tudatában vannak annak, hogy egy esetleges terrortámadás szempontjából Spanyolország is a magas kockázatú országok közé tartozik, de a fegyveres erők és a titkosszolgálatok munkájának köszönhetően az elmúlt 11 évben nem történt terrorcselekmény a dél-európai országban.

2004 óta 68 műveletben összesen 650 embert tartóztattak le a hatóságok, akik összefüggésbe hozhatók valamilyen terrorszervezettel. Csak idén 36 akciót hajtottak végre és 91 embert fogtak el. A szám emelkedése az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet megjelenésével van összefüggésben. A konfliktuszónákba eddig összesen 139 spanyol utazott, akik közül 25-en már visszatértek hazájukba, többségük jelenleg börtönben van.

A spanyol belügyminiszter hangsúlyozta: Spanyolország "erőfeszítéssel, kitartással, meggyőződéssel" legyőzte az ETA baszk terrorszervezetet, és szerinte ugyanígy a nemzetközi közösség is le fogja győzni a nemzetközi terrorizmust. "Tudjuk, hogy a terrorizmus elleni harc hosszú, nehéz és vannak helyrehozhatatlan következményei de azt is tudjuk, hogy a terrorizmus elleni harc mindig a jogállam és a hatóságok győzelmével végződik" - fogalmazott.

A politikus később újságíróknak nyilatkozva elmondta: nem függesztik fel a szombati Real Madrid - FC Barcelona futballmérkőzést, de a meccset várhatóan magas kockázatúnak minősítik és kiemelt védelmet kap.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×