Olasz államfő: a terrorizmus globális háborúval fenyeget

InfoRádió / MTI
2015. november 18. 18:45
Úgy kell biztonságot teremtenünk, hogy emiatt ne kelljen lemondanunk megszerzett szabadságunkról - jelentette ki Sergio Mattarella olasz államfő kedden Firenzében a párizsi terrorcselekményekkel kapcsolatos beszédében, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus globális háborúval fenyeget.

Sergio Mattarella szerint a terroristák "az új évezredet eltorzító" globális háborút igyekeznek kirobbantani, mégpedig teljesen új "módszerekkel".

Az olasz köztársasági elnök kijelentette: "a terrorizmus keltette rettegés ki akar bennünket forgatni természetünkből, de mi nem hajlunk meg előtte!" Hozzátette: "nem hagyjuk, hogy elrabolják eddigi életvitelünket és jövőnket, meg fogjuk védeni életminőségünket".

Az államfő a firenzei Palazzo Vecchio palotájában az olasz parlamentarizmus történetéről tartott találkozón szólalt fel. Sergio Mattarella azt mondta, hogy a terrorizmus fenyegetésével szemben biztonságot kell teremteni anélkül, hogy az eddig szerzett szabadságokról lemondanánk. Az olasz elnök úgy vélte, Európának egységben kell fellépnie a terrorizmussal szemben, éppen ezért "még több Európára van szükség".

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak adott interjúban szintén azt hangsúlyozta, hogy a biztonsági intézkedések megerősítése nem jelentheti "a szabadságunkról és identitásunkról való lemondást". A kormányfő hozzátette: nem szabad alábecsülni a helyzetet, de nincsen szükség sem rendkívüli törvények bevezetésére, sem felesleges hisztériára.

Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett és decemberben kezdődő szentév többek által szorgalmazott elhalasztása szóba sem jöhet.