eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Megkezdte tevékenységét a Visegrádi Harccsoport krakkói parancsnoksága

A visegrádi országcsoport (V4) országaiból - ezen belül Magyarországról - érkezett tisztek részvételével kezdte meg tevékenységét a Visegrádi Harccsoport parancsnoksága a dél-lengyelországi Krakkóban - közölte szerda délután a lengyel közszolgálati rádió.

Az egység krakkói parancsnokság megnyitásával párhuzamosan a Common Challenge-2015 elnevezésű hadgyakorlat zajlik az észak-lengyelországi Drawsko Pomorskie-i kiképzőtéren. A hadgyakorlat végén az egység tanúsítványt kap arról, hogy akcióra kész, és a krakkói parancsnokság a jövő év elejétől készültségi feladatokat láthat el az Európai Unió számára.

A krakkói parancsnokság élén álló Cezary Podlasinski tábornok szerdán úgy nyilatkozott a polskazbrojna.pl lengyel védelmi szakportálnak: a 2016 januárjában kezdődő féléves rotációs ügyelet folyamán a parancsnokságnál 230 tiszt és altiszt - ezen belül 150 lengyel, 31 magyar, 30 cseh és 25 szlovák - teljesít szolgálatot. Krakkóban állandóan a parancsnokság törzsét alkotó lengyel tisztek tartózkodnak, a folyamatos készültségben maradó többi tiszt szükség esetén "néhány napon belül" érkezik Lengyelországba.

A több mint 3 ezer fős visegrádi harccsoport létrehozásáról 2011-ben döntöttek. Lengyelország 1200, Magyarország pedig 640 katonát küld az egységbe. A csoport egy nagyon gyorsan bevethető, komplex, rendkívül intenzív műveletekre is képes harci egység lesz.

A feltételezett műveletek humanitárius jellegűek. A visegrádi egységgel együtt összesen 6 ilyen csoport működik, Lengyelország jelenleg háromban vállal részt. A csoportokat eddig nem vetették be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×