eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bizalmat kapott az új lengyel kormány

Bizalmat szavazott Beata Szydlo kormányának a lengyel parlament alsóháza, a szejm szerda éjjel, a szavazást megelőző programbeszédben a lengyel kormányfő mindenekelőtt a biztonsági és a gazdasági kérdéseket részletezte.

A 460 fős parlamentben 236 képviselő szavazott a Szydlo vezette, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) által alakított kormányra. Négy honatya nem volt jelen, 202-en nemmel szavaztak, 18-an tartózkodtak. A PiS a szejmben a kormány jóváhagyásához szükséges abszolút többséget biztosító 235 mandátummal rendelkezik.

A szerda délelőtt megtartott programbeszédben a kormányfő elmondta: kabinetje a párizsi merényletek után néhány nappal lép hivatalba, munkájában a lengyelek biztonsága elsődleges szempont lesz. Három fő politikai célt emelt ki: a hagyományos értelemben felfogott biztonságot, a gazdasági - ezen belül az energiapolitikai és informatikai - biztonságot, valamint Lengyelországnak a nemzetközi színtéren vállalt "megfelelő szerepét". Hangsúlyozta a regionális együttműködés és az európai szolidaritás fontosságát, különösen a terrorizmus elleni harcban, ugyanakkor kifogásolta az uniós migrációs politikát. "Fontos az Európai Unió tagállamainak szolidaritása, de nem nevezhető szolidaritásnak a más államok által teremtett probléma exportálása" - mondta.

Aláhúzta: Lengyelországnak a lendületes fejlődés révén kell erősödnie, ez határozza meg az ország belső fejlődését és nemzetközi helyzetét. Kilátásba helyezte az államigazgatás és a titkosszolgálatok reformját. A programbeszéd gazdasági része megegyezett a PiS választási programjával, amelynek értelmében a fogyasztás növelésével serkentenék a gazdaságot, az ehhez szükséges növekvő állami kiadásokat a nagy kereskedelmi cégek és a bankok megadóztatásából fedeznék.

A programbeszédet követő vitában Jaroslaw Kaczynski szólalt fel, beszédét több megfigyelő az átfogó tartalma miatt "második expozénak" nevezte. A PiS elnöke többek között elmondta: "át kell tekinteni a jelenlegi alkotmányt, sőt lehet, hogy egy újnak a megírása szükséges". Az érvényben lévő lengyel alaptörvényt 1997-ben fogadták el.

Az új kormány elfogadásával lezárult a májusi elnökválasztással elindított lengyelországi politikai váltás folyamata. A lengyel politikai színtéren ezentúl a PiS-többségű parlamenti alsó- és felsőháznak, a nemzeti konzervatívok által önállóan megalakított kormánynak, valamint a PiS jelöltjeként megválasztott Andrzej Duda elnöknek jut a meghatározó szerep.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×