Az Iszlám Állam egy norvég és egy kínai túsz kivégzéséről számolt be

InfoRádió / MTI
2015. november 18. 22:10
Az Iszlám Állam terrorszervezet egy norvég és egy kínai túsz kivégzéséről számolt be szerdán Dábik című internetes magazinjában.

A magazin angol nyelvű változatának egy korábbi számában az IÁ már jelentetett meg képeket a - sárga kezeslábasokba öltöztetett - túszokról és azzal fenyegetett, hogy megöli őket, ha nem kapnak válságdíjat értük.

Az aktuális kiadásban újabb 12 képet közöltek, amelyeken valószínűleg a kivégzett túszok holttestei láthatóak. A képekhez felirat is tartozik, amiben az áll: "kivégezve, miután hitetlen nemzetek és szervezetek cserbenhagyták őket." A két férfit a képek tanúsága szerint agyonlőtték.

A két túszt a szélsőségesek korábban a 48 éves Ole Johan Grimsgaard-Ofstadként és az 50 éves Fan Csinghuiként azonosította. Csinghui szabadúszó tanácsadóként dolgozott. Egyelőre nem tudni, hogy mikor és hol esett a két férfi a szélsőségesek fogságába, azonban Grimsgaard-Ofstad utolsó Facebook bejegyzése január 24-én történt, ebben a norvég férfi azt írta, hogy megérkezett a szíriai Idlíbbe és folytatja útját Hama felé.

Peking egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Rune Bjastad, a norvég külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a haláleseteket eddig nem erősítették meg hivatalos szervek. Erna Solberg norvég miniszterelnök még szeptemberben azt mondta, hogy nem fognak válságdíjat fizetni a terroristáknak.

Az IÁ nagy területeket tart ellenőrzése alatt Szíriában és Irakban. A két férfi lőfegyverrel való kivégzése eltér a legtöbb, a szélsőséges szervezet által eddig filmre vett kivégzéstől, amelyek többnyire lefejezések voltak.

A válságdíjkövetelés is eltér az IÁ korábbi gyakorlatától, noha a szíriai polgárháborúban harcoló különböző fegyveres csoportok gyakran ejtenek túszul újságírókat, segélyszervezetek dolgozóit és másokat is, hogy válságdíjat követelhessenek értük. Néhányukat később eladták az IÁ-nak.

A gyilkosságok bejelentésének ideje egybevág azzal, hogy a dzsihadistákra egyre több ország - köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország - légiereje fokozott csapásokat mér.

Az IÁ internetes magazinja egy szíriai város, Dábik után kapta nevét. A professzionális felépítésű - grafikonokat és képeket is tartalmazó - magazin cikkeket, vélemény rovatokat és természetesen a szélsőségesek más propagandáját hivatott megosztani. Az aktuális kiadás a címlapján "Csak terror" szavakkal üdvözölte a párizsi támadásokat.