Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A biztonságunk érdekében figyelik meg az utazásainkat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A párizsi terrorakciókra válaszul várhatóan Európában is bevezetik a légiutasok nyilvántartásának rendszerét a gyanús személyek kiszűrésére - mondta el Gyévai Zoltán a Bruxinfó főszerkesztője.

"A párizsi terrorakciókra válaszul várhatóan Európában is bevezetik a légiutasok nyilvántartásának rendszerét a gyanús személyek kiszűrésére - mondta el Gyévai Zoltán a Bruxinfó főszerkesztője.

"A kérdés az, hogy a schengeni szabályok alkalmazásával meg lehet-e akadályozni a terroristák beérkezését az EU-ba, hiszen akik a terrorcselekményeket végrehajtják, alapvetően európai útlevéllel rendelkező emberek" - mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádiónak.

A főszerkesztő szerint nagyon nehéz követni őket, ezért az Európai Unió más módszereket próbál kitalálni. Most a légiutasok nyilvántartásának rendszeréről tárgyalnak, ami az Egyesült Államok és Európa viszonylatában már működik, Európán belül viszont még nem.

"Ez lesz az egyik fontos intézkedés, mert a szakértők szerint ezzel sokkal jobban láthatóvá válhat a külföldi harcosok mozgása" - hangsúlyozta a főszerkesztő.

Hozzátette: a légiutas-nyilvántartás azt jelenthetné, hogy létrehoznak egy központi adatbázist, amely minden utazásunkat rögzíti, ez pedig jogi aggályokat is felvethet. Ez már az európai-amerikai viszonylatban is problémás kérdés volt, mert az európai filozófiába nehezen fér bele.

"A légitársaságok adatokat kérhetnek az utasoktól. Ha valaki az az EU-n kívülre repül, vagy kívülről érkezik az EU-ba, bizonyos adatokat be kell szolgáltatnia" - mondta Gyévai Zoltán.

Ezeket az adatokat a légitársaságok kapják meg formailag, de a légitársaságoktól eljut a rendvédelmi szervekhez, ahol átnézik őket, és megpróbálják beazonosítani, kiszúrni a gyanús személyeket, annak érdekében, hogy terrorcselekményeket akadályozzanak meg. Fontos szempont, hogy az adatokkal ne lehessen visszaélni, és az is kérdés, milyen adatokról legyen szó pontosan, illetve mennyi ideig lehetne tárolni őket. Hiszen az amerikai-európai együttműködésben sem korlátlan ideig szól ez a tárolási lehetőség.

"Sok nyitott jogi kérdés adódik, és ez is része annak, hogy a szabadságjogok és a biztonsági szempontok közti kényes egyensúly most eltolódik a biztonság felé" - fűzte hozzá a Bruxinfó főszerkesztője.

Hanganyag: Király István Dániel