A csehek többsége szerint problémát jelent a migráció

InfoRádió / MTI
2015. november 18. 11:14
A csehek több mint kétharmada szerint a társadalom számára problémát jelentenek azok a külföldiek, akik az utóbbi években érkeztek Csehországba.

Ezt a véleményt a megkérdezettek 69 százaléka osztotta, ami 2003 májusa óta a legmagasabb arány - derült ki abból az októberi országos felmérésből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Prágában. 2003 májusában ezt a véleményt az emberek 73 százaléka képviselte, míg 2011-ben csak a megkérdezettek 53 százaléka látott problémát a bevándorlásban.

A 10,5 milliós Csehországban jelenleg több mint félmillió külföldi állampolgár él tartósan, elsősorban szlovákok, ukránok és vietnamiak.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felméréséből ugyanakkor az is kiderült, hogy az emberek "általánosságban" jóval nagyobb problémának tartják a bevándorlókat, mint a konkrét esetekben, tehát amikor ezt a kérdést a lakóhelyükre, közvetlen tapasztalataikra vonatkoztatva teszik fel.

Lakóhelyükön a megkérdezettek 35 százaléka minősítette problémának az idegeneket, tehát jóval kevesebben, mint amikor a kérdés az országos viszonyokra vonatkozott. 2003 májusához viszonyítva azonban ez is 12 százalékkal magasabb arány, sőt a legmagasabb az utóbbi 12 évben. Az együttélést a bevándorlókkal 2012-ben látták a csehek a legkevésbé problematikusnak. Akkor mindössze 22 százalék látott problémát. Helyi szinten az emberek 40 százaléka nem lát problémát az együttélésben, míg 20 százalék úgy nyilatkozott, hogy lakóhelyén nem élnek idegenek.

A felméréshez fűzött kommentár szerint az idegenekkel való együttélésben elsősorban az idősebb generációk, a középiskolai végzettséggel rendelkezők és a baloldali pártok választói látnak problémát. A fiatalabb generációk és a magasabb végzettségűek befogadóbbak.

A csehek mintegy kétharmada számára elfogadható, ha az idegenek tanulás, tapasztalatszerzés, háború vagy természeti katasztrófa miatt érkeznek az országba. A politikai menekülteket az emberek 46 százaléka nem fogadná be.