eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Továbbra is a menekültek befogadása mellett van Kanada

Kitart a 25 ezer szíriai menekült január 1-ig történő befogadása mellett Justin Trudeau kanadai államfő, bár a párizsi merényletek után egyre nő azoknak a tábora, akik szerint ez a szám túl nagy, és veszélyeztetheti a biztonságot. Az ügy az október 19-i választás után november elején hivatalba lépett liberális Trudeau-kormány első valódi politikai kihívása.

Trudeau választási kampányában több menekült befogadását ígérte, hangsúlyozva, hogy Kanadának többek kell tennie közel-keleti válság megoldásáért.

A pénteki párizsi merényletek után azonban még azok a politikusok is, akik eredetileg támogatták Trudeau tervét, közölték, hogy ki kellene tolni a határidőt annak érdekében, hogy a menedékkérőket alaposabban átvizsgálhassák.

Trudeau még a párizsi mészárlások előtt kijelentette, hogy a kanadaiak biztonságát a menekültkérdés megoldása elé helyezi.

"Be kívánjuk tartani választási ígéreteinket, és a megvalósítási terveken dolgozunk" - mondta a miniszterelnök a repülőgépen útban Manilában, ahol az ázsiai-csendes-óceáni csúcstalálkozón vesz részt.

"Vállaltam, hogy január 1-ig teljes biztonságban befogadunk 25 ezer menekültet, és mindent megteszek annak érdekében, hogy ez megtörténjék" - mondta Trudeau riporterek kérdésére válaszolva. Az újságírók arról a levélről kérdezték, amelyben Brad Wall, Saskatchewan tartomány főminisztere szólította fel Trudeau-t, hogy a Párizsban történtek fényében vizsgálja felül a tervét, mert nem kizárt, hogy így terroristákat enged be az országba.

Naheed Nenshi, az egyik leghaladóbbnak számító kanadai politikus, Calgary polgármestere Twitter-üzenetében megjegyezte, hogy Wall jogos kérdéseket vetett fel a menekültek befogadása kapcsán.

Kathleen Weil, a túlnyomórészt francia ajkú Québec tartomány bevándorlásügyi minisztere hétfőn felszólította Trudeau-t: a biztonsági aggályok miatt tegyen le arról a tervéről, hogy még az év végéig 25 ezer szíriai menekültet fogad be.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×