Sobotka: nem szabad a bevándorlók ellen fordulni

InfoRádió / MTI
2015. november 17. 12:18
A bevándorlási hullámmal a háború árnyéka is megérkezett Európába, amivel a populisták visszaélnek. Nem szabad azonban megengedni, hogy az emberek haragja a bevándorlók ellen forduljon - hangoztatta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, egy ünnepi megemlékezésen.

Csehországban kedden államünnep volt, amelyen megemlékeztek az 1989-es bársonyos forradalom kitöréséről, valamint az 1939. november 17-ei eseményekről, amikor a nácik Prágában a cseh egyetemek és főiskolák bezárása ellen tüntető diákok közé lőttek.

"A szokatlanul nagy migrációs hullámmal megérkezett hozzánk Európába a háború árnyéka is, amelyet társadalmunk döntő többsége már csak elbeszélésekből ismer" - jelentette ki a kormányfő.

"A migrációs hullám azonban félelmet váltott ki lakosságunk soraiban, amelyet a populisták, és mindazok, akik politikailag a gyűlöletből és az intoleranciából élnek, kihasználnak. Demokrataként nem szabad lebecsülnünk az emberek mindennapi aggodalmait, és azokra a jelenlegi válság reális megoldásával kell válaszolnunk" - fejtette ki a megemlékezésen Sobotka.

A migrációs válság megoldását az Európai Unió határai védelmének felújításában, valamint az unión kívüli érintett országok stabilizációjában látja. "Európának ebben a tekintetben sokkal határozottabbnak kell lennie" - szögezte le.

Bohuslav Sobotka szerint a migrációs válság okai a destabilizált és lényegében szétesett, nem működő államokban rejlenek.

"Amennyiben ezt a válságot meg akarjuk oldani, elsőrendű feladatunk békét teremteni olyan államokban, mint Szíria, Líbia és Irak, illetve ezen államok gazdasági és társadalmi helyreállítása" - mutatott rá.

Hozzátette: "Az Iszlám Állam terroristáinak legyőzése a nemzetközi közösség elsőrendű feladata kell, hogy legyen."

"Bár a párizsi merényleteket a migrációs válság idején hajtották végre, nem szabad elfeledni, hanem tudatosítani kell, hogy a gyilkosságokat jól szervezett iszlám radikálisok követték el. Haragunkat ellenük kell irányítani, és nem a menekültek ellen, akiket a legtöbb esetben éppen az ilyen gyilkoló fanatikusok vallási és etnikai gyűlöletkeltése zavart el otthonaikból" - hangsúlyozta a cseh miniszterelnök.