eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Franciaország az EU segítségét kérte az Iszlám Állam elleni harcban

Franciaország formálisan arra kérte az Európai Unió többi tagországát, hogy segítsék az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcát, és nyújtsanak katonai támogatást a terrorizmus ellen küzdő francia erőknek - jelentette be Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter Brüsszelben.

Le Drian az uniós védelmi miniszterek keddi találkozóján a múlt hét végi párizsi terrortámadások miatt kezdeményezte az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikke 7. bekezdésének alkalmazását. Eszerint "a tagállamok valamelyikének területe elleni fegyveres támadás esetén a többi tagállam - az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikkével összhangban - köteles minden rendelkezésére álló segítséget és támogatást megadni".

A francia miniszter közlése szerint az uniós tagországok elfogadták Franciaország kérését, "egyhangúlag a teljes és a lehető legerősebb támogatásukról biztosították" Párizst. Le Drian azt mondta, reméli, hogy mindegyik uniós tagállam minél hamarabb Párizs segítségére siet majd.

Ez az első alkalom, hogy az uniós alapszerződésnek ez a szolidaritási klauzulája alkalmazásra kerül.

Le Drian a védelmi miniszterek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a francia kérés "elsősorban politikai lépés". A konkrét segítséget illetően felvetette, hogy az uniós tagállamok támogathatnák a Szíriában és Irakban folyó francia katonai erőfeszítéseket, vagy a más helyeken folyó francia beavatkozásokban vállalhatnának szerepet, hogy ezáltal Párizs képes legyen ez utóbbi területekről felszabadítani erőit (a francia csapatok több afrikai országban is részt vesznek békefenntartói műveletekben). Mindazonáltal erről egyelőre csak feltételes módban beszélt Jean-Yves Le Drian.

Franciaország a NATO-tól még nem kérte az Észak-atlanti Szerződés kollektív önvédelemről szóló 5. cikkének alkalmazását.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×