Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Folytatódik a terroristák utáni nyomozás és a megoldáskeresés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Franciaországban és Belgiumban folytatódtak a merényletek után kezdett razziák. A francia merényletsorozat volt a témája a G20 és az uniós külügyminiszterek tanácskozásának is.

A francia hatóságok 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert a rendkívüli állapot keretében hétfőre virradó éjjel országszerte végrehajtott razziákban - közölte a francia belügyminiszter. Bernard Cazeneuve elmondta, hogy a rendőrök és a csendőrök 168 házkutatást hajtottak végre.

"Ezekkel a házkutatásokkal felgyorsulhatnak a radikálisok elleni nyomozások és bővíthetők az információink. Tizenkilenc megyében voltak házkutatások, Franciaország valamennyi nagyvárosa körül, a köztársaság egyetlen vidékét sem hanyagoljuk el "- tájékoztatott a miniszter, aki azt is jelezte, hogy az elmúlt 48 órában 104 ember számára rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat.

A gyülekezési tilalom ellenére hétfőn délben több százan emlékeztek a párizsi République téren és a támadások helyszínein.

Eközben több orgánum megírta, hogy egy 27 éves, belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője. Volt a merénylők közül, akit már azonosítottak a francia hatóságok, azt azonban továbbra sem tudják biztosan, hogy ki volt az a férfi, aki a menekültek között jutott Európába. Azért biztos, hogy így érkezett, mert miután a férfi két társával öngyilkos merényletet hajtott végre péntek este a Stade de France közelében, a rendőrök megtalálták az egyik leszakadt ujját, amely alapján kiderült, hogy a férfi októberben, Görögországban regisztrálták menekültként.

Az a szír útlevél, amelyet a holttest közelében találtak, feltehetően hamis, már csak azért is, mert a szerb hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki útlevele szerint szintén 1990. szeptember 10-én született és ugyancsak Ahmad Almuhammadnak hívják.

Hanganyag: Sigmond Árpád