eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb elkövetőt azonosított a rendőrség

Újabb elkövetőt azonosították a nyomozó hatóságok - tudta meg az AFP hírügynökség. Három testvér vehetett részt a párizsi terrortámadásban. A határellenőrzés és biztonsági légvédelmi intézkedések bevezetéséről állapodnak meg a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 államok vezetői a párizsi terrortámadás után nem sokkal. Több kalasnyikovot találtak egy elhagyott autóban Párizs külvárosában. Ezzel megnő annak a gyanúja, hogy vannak olyan elkövetők, akik elmenekültek a támadás után. Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - értesült a horvát RTL televízió vasárnap. A francia média megnevezte a péntek esti francia terrorcselekmény egyik elkövetőjét: a 29 éves Omar Ismail Mostefai francia állampolgár Párizs déli külvárosából. Cikkünk folyamatosan frissül.

Újabb elkövetőt azonosítottak

Az újabb, második azonosított elkövető egyike volt annak a négy merénylőnek, aki a Bataclan rendezvényközpontot támadta meg.

Egyes források szerint francia, mások szerint belga állampolgár a vasárnap azonosított öngyilkos merénylő. Egyik testvérét Brüsszelben őrizetbe vették, majd francia források szerint szabadlábra helyezték. Ezt a belga ügyészség azonnal cáfolta, azt állítva, hogy az őrizetbe vételt meghosszabbították.

Másik testvére hollétéről nem tudnak semmit a hatóságok, lehet, hogy ő is a merénylők között volt, vagy szökésben van. Belgium nemzetközi elfogató parancsot adott ki ellene.

A francia rendőrség Twitter-oldalán kora este közzétett felhívás szerint a keresett férfi neve Abdeslam Salah, 26 éves, 175 centiméter magas, barna szemű. A hatóságok a férfi fotóját is közzétették, és arra kérik azokat, akik bármit tudnak hollétéről, azonnal hívják a 197-es telefonszámot. "Veszélyes egyén, nehogy egyedül lépjenek fel ellene!" - figyelmeztetett a francia rendőrség.

A férfit szombat reggel a francia-belga határon ellenőrizték. A nyomozók azonban nem biztosak abban, hogy az, aki a személyi okmányokat bemutatta, valójában Abdeslam Salah volt.

A három testvér Brüsszelben élt állandó jelleggel, ott született franciák vagy belga állampolgárok.

Nem öngyilkos merénylőé volt a szíriai útlevél

A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát - jelentette vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió.

Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között.

Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét - hangzott el a francia köztelevízióban.

Több kalasnyikovot találtak egy elhagyott autóban Párizs külvárosában


A párizsi merénylethez használt fegyvereket, három Kalasnyikovot találtak a terrorakciók során igénybe vett egyik gépkocsiban, amelyet vasárnap reggel találtak meg a francia főváros Montreuil nevű elővárosában, és őrizetbe vettek 15 embert a Bataclanban végrehajtott támadás egyik elkövetője környezetéből - közölték rendőrségi források.

A megtalált autó nagyban megnöveli annak a gyanúját, hogy vannak olyan elkövetők, akik elmenekültek a támadás után - írja a BBC.

Korábban közölték: Párizs Montreuil elővárosában megtalálták a pénteki terrorakció során használt egyik gépkocsit, és őrizetbe vettek hat embert a már azonosított merénylő környezetéből - közölte francia rendőrség vasárnap.

A Seat gépkocsiról feltételezik, hogy a merénylők a 10. kerületben lévő Le Petit Cambodge étterem és a Le Carillon bárnál végrehajtott terrorakcióban használták.

Egy embert még keresnek

A France2 francia közszolgálati televízió szerint a belga rendszámú fekete gépkocsiban egy hátizsákot és három Kalasnyikovot és hozzá tartozó hüvelyeket találtak a rendőrök, ami arra utal, hogy a gépkocsiból is dördültek el lövések. A nyomozók DNS-mintákat is vettek a gépkocsiból.

A televízió úgy tudja, hogy terrorkommandó tagjai a gépkocsiban töltötték az éjszaka egy részét, majd egy másik járművel a hajnali órákban a belga határ felé indultak, ahol ellenőrizték őket. A France2 értesülése szerint egy ember még szökésben van, őt nagy erőkkel keresik Belgiumban.

Letartóztatások Brüsszelben

Hét embert tartóztatott le a belga rendőrség - idézi az Associated Press értesüléseit a BBC. Négy embert vasárnap, három személyt szombaton vettek őrizetbe - közölték.

A péntek esti párizsi merénylet hét elkövetője közül kettő francia állampolgár volt, akik Brüsszelben éltek, egyikük Molenbeek-Saint-Jean nevű kerület szomszédságában lakott - adta hírül az AP hírügynökség.

Az ügyészség közölte, hogy a francia hatóságok azonosították azt a két Brüsszelben élő francia állampolgárt, akik részt vehettek a párizsi támadásban, de a nyomozás érdekeire való tekintettel a brüsszeli vádhatóság sem a letartóztatott, sem az elhunyt személyekről nem ad több tájékoztatást.

Egy gyanúsítottat még keres a rendőrség a péntek esti párizsi merénylettel kapcsolatban - idézte a rendőrségi forrásokat egy francia tévécsatorna. Úgy tudják, a férfi francia állampolgár, aki egy fekete Volkswagen Polot bérelt, amelyet a Bataclanhoz közel láttak. Az még nem világos, hogy a férfi részt vett-e a támadásban - közölte a BBC.

Brüsszel Molenbeek nevű kerülete már több korábbi terrorcselekménnyel összefüggésben előkerült, miután több támadás elkövetőjéről kiderült, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben.

Charles Michel belga miniszterelnök vasárnap úgy nyilatkozott, hogy a szövetségi kormány cselekvési tervet készít Molenbeek problémájának kezelésére, és minden segítséget meg is ad ehhez. "Meg kell állapítani, hogy szinte mindig van kapcsolat Molenbeekkel, hogy óriási a probléma" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint jelenleg a kerületben uralkodó állapotok nem állnak ellenőrzés alatt.

Visszaállíthatják a határellenőrzést a G20-országokban

A határellenőrzés és biztonsági légvédelmi intézkedések bevezetéséről állapodtak meg a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 államok vezetői a párizsi terrortámadás után nem sokkal - állítja a Reuters a találkozón született nyilatkozattervezetet látva.

A Törökországban ülésező vezetők szörnyűnek nevezték a történteket, és azt ígérték, egységesek maradnak a terrorizmus elleni küzdelemben - idézi a BBC a nyilatkozattervezetet.

A végleges dokumentumot vasárnap hozzák nyilvánosságra - közölte a Reuters.

Franciaország fokozzta a légi támadásokat

Franciaország - az Egyesült Államok együttműkdésével - fokozza a légi támadásokat az úgynevezett Iszlám ellen Szíriában és Irakban - mondta Ben Rhodes az Egyesült Államok helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

"Nagyon szorosan fogunk együttműködni a francia hatóságokkal, beleértve a szíriai katonai választ is" - mondta Ben Rhodes az ABC TV-nek a G20-as csúcstalálkozón Törökországban.

A franciák velünk voltak Irakban és Szíriában, és vezettek légitámadásokat. Úgy gondolom, hogy fokozni fogjuk az együttműködést - mondta az Egyesült Államok helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

Több mint húsz külföldi áldozat lehet

Több mint húsz külföldi veszthette életét a Párizsban péntek este elkövetett merényletekben, amelyek az ideiglenes adatok szerint összesen 129 ember életét követelték. A sebesültek száma 352, közülük sokan életveszélyes állapotban fekszenek kórházban, így félő, hogy még tovább növekszik a halálos áldozatok száma.

Az eddig ismertté vált adatok szerint a külföldi halottak között 3-3 belga, spanyol és chilei, 2-2 portugál, román, tunéziai, algériai és mexikói, valamint 1-1 német, brit és mexikói állampolgár szerepel. Közülük többen kettős állampolgárok: a három belga közül egy török származású, egy pedig francia állampolgársággal is bír. Az egyik portugál halottnak ugyancsak volt francia állampolgársága is. A két mexikói egyike, a 23 éves Nohemi Gonzalez amerikai állampolgár is, egy kaliforniai egyetem cserediákjaként tartózkodott Párizsban és decemberben tért volna haza.

A sebesültek között több amerikai van, pontos számuk azonban nem ismeretes. Két brazil állampolgár is megsebesült péntek este, de már egyiküket kiengedték a kórházból.

A svéd külügyminisztérium meg nem erősített információi szerint egy fiatal svéd nő is meghalt, egy másik svéd állampolgár pedig megsebesült a merényletekben. Az olasz hatóságok és a szülők nem erősítették meg, de egy 28 éves olasz egyetemista lány is meghalt, legalábbis ismerősei ezt írták a Twitteren. A hivatalos adatok szerint három holland megsebesült, közülük kettő állapota súlyos.

A terrortámadás



Félárbócra engedték a magyar nemzeti lobogót (Fotó: MTI)

Péntek este hat helyszínen zajlott le lövöldözés Párizs belső kerületeiben. A támadásnak 129 halottja és 352 sebesültje van, közülük 99 sérültnek kritikus az állapota. Az áldozatok és sebesültek között is vannak külföldi állampolgárok. A terrorcselekményekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Manuel Valls miniszterelnök vasárnap azt közölte, hogy 103 áldozatot már azonosítottak, az áldozatok közül még "20-30" embernek nem ismeretes a személyazonossága, de a következő órákban őket is azonosítani fogják.

Az áldozatok és a túlélők tiszteletére megemlékezést tartanak vasárnap a párizsi Notre Dame székesegyházban - tájékoztatott a BBC.

A terrorizmus elleni összefogást szorgalmazták a G20 csúcstalálkozó résztvevői


A terrorizmus elleni összefogást szorgalmazták a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői a törökországi Antalyában vasárnap megkezdődött csúcsértekezletükön, amelyre rányomta bélyegét a péntek esti, 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat.

Recep Tayyip Erdogan török államfő Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozva úgy fogalmazott, hogy "közös platform megteremtésére van szükség a terrorizmus elleni harchoz".

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-tagországok vezetőivel találkozva azt hangoztatta, hazája nagyon is jól tudja, hogy csakis az egész nemzetközi közösség erőfeszítései révén lehet felszámolni a terrorveszélyt és megsegíteni a menekültek millióit.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Nyugat és Oroszország szorosabb együttműködésére van szükség az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harchoz.

Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba az egyik résztvevő


A szír útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták.

A horvát RTL értesülései szerint a francia rendőrség elküldte az egyik merénylet helyszínén talált szír útlevél másolatát minden olyan országnak, amely érintett a migrációs válságban. A fénykép alapján kiderült, hogy az útlevél tulajdonosát október 3-án Görögországban, Lérosz szigetén, majd október 8-án Opatovacon is nyilvántartásba vették.

Az opatovaci sátortáborban ugyan nem vettek ujjlenyomatot a migránsoktól, de mindenkit lefotóztak.

Október 16-áig, a horvát-magyar zöldhatár lezárásáig, a horvát hatóságok a Közel-Keletről érkező bevándorlókat a magyar határra szállították tovább.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább.

Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet a merényletek körülményeinek kivizsgálásában - mondta.

Árulkodó elek

A Vecernji List horvát napilap vasárnap arról írt: több jel is utalt arra, hogy terroristák is lehettek a migránsok között.

Aggodalomra kellett volna okot adjon, hogy a horvát hatóságok olyan tartalmakat találtak a bevándorlók által eldobott vagy elhagyott telefonokban, amelyek kódolt üzenetek voltak, valamint olyan térképeket, amelyeken be voltak rajzolva a horvát-szerb határszakasz aknásított területei, amelyhez a lap szerint átlagos menekült nem juthatott volna hozzá.

Míg Zoran Milanovic horvát ügyvezető miniszterelnök nem lát veszélyt a migránsok áradatában, addig a köztársaság elnök hivatala és Kolinda Grabar-Kitarovic jobboldali államfő aggódva figyeli az eseményeket - írta a lap.

Az újság név nélkül idézi az elnöki kabinet egyik munkatársát, aki szerint abszurd, hogy Európa most kezd drótkerítés építésébe, "az után, hogy már bent vannak azok, akiknek be kellett jutniuk".

"Félmillió ember közül nehéz kiszúrni a rejtőzködő bűnözőt"

Majdnem félmillió ember haladt át Szerbián a migránsválság kezdete óta, és naivitás lenne azt hinni, hogy ekkora embertömegből könnyű kiszúrni a rejtőzködő bűnözőt, terroristát vagy "beteg embert" - fogalmazott Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter vasárnap a belgrádi Pink televízió reggeli műsorában.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ennyi ember közül nehéz teljes bizonyossággal kideríteni, ki lehet veszélyes, de fontos az, hogy Szerbia nyilvántartásba veszi és lefényképezi az országba érkezőket, valamint ujjlenyomatot vesz tőlük. A miniszter szerint ennél többet nem lehet tenni, hiszen a legtöbben dokumentumok nélkül érkeznek, adataikat ők maguk adják meg.

Aleksandar Vulin elmondta, hogy szigorítanak a határellenőrzéseken, és a migránsok átvizsgálása is hosszabb ideig tart majd. Kiemelte ugyanakkor, hogy a párizsi merényletek nem adhatnak alapot semmilyen hisztériának, gyűlöletnek, vagy az iszlám vallást gyakorlók elleni támadásoknak.

Szerinte egy ilyen támadás a migránsválság előtt is megtörténhetett volna, hiszen "mindenhol a világon élnek beteg emberek, akik képesek arra, hogy embereket öljenek az utcán".

A miniszter közölte, hogy jelenleg kisszámú migráns tartózkodik Szerbiában a görögországi sztrájk miatt, a macedón határ melletti Presevóban csupán százan várnak regisztrációra, míg a horvát határhoz közeli Sidnél körülbelül 600-an várják, hogy továbbmehessenek Horvátország felé.

Megnevezték az egyik támadót


A Bataclan rendezvényteremben végrehajtott terrorakció egyik elkövetője, Ismail Omar Mostefai környezetéből őrizetbe vettek hat embert, köztük a 29 éves francia férfi apját és testvérét, valamint egy nőt.

A 29 éves francia állampolgárt az egyik ujja alapján azonosították, amelyet a helyszínen találtak meg a rendőrök a törmelékek között. A férfi a testére erősített robbanó szerkezettel felrobbantotta magát, amikor a rendőrök behatoltak a koncertterembe.

A francia állampolgárságú azonosított támadóról ismeretes volt, hogy közel áll a radikális iszlám nézetekhez, de nem kapcsolták a terrorizmushoz. A rendőrség az ujjlenyomata alapján azonosította a Bataclan központ elleni támadás egyik elkövetőjét - olvasható a The Guardianban.

A hatóságok most azt a feltételezés próbálják megerősíteni, hogy a férfi tavaly valóban járt-e Szíriában.

 Mostefai kisebb köztörvényes bűncselekmények miatt ismert volt a hatóságok számára: 2004 és 2010 között nyolcszor ítélték el, de egyszer sem kapott börtönbüntetést. A férfi 2010 óta hatósági megfigyelés alatt állt, de sosem találtak arra utaló jelet, hogy terrorista összeesküvésben vett volna részt.


Francia miniszterelnök: az ország csapást fog mérni az Iszlám Államra

Franciaország "háborúban áll" a terrorizmussal, és csapást fog mérni ellenségére, az Iszlám Állam terrorszervezetre - szögezte le szombat esti televíziós interjújában Manuel Valls francia miniszterelnök.

A kormányfő a TF1 televízióban hangsúlyozta: az országnak számítania kell további terrortámadásokra, fel kell készülnie ezek visszaverésére. Felhívta a figyelmet, hogy Franciaország csapást fog mérni a dzsihadistákra, és a francia válasz mértéke arányos lesz a mostani merényletekkel.

A cél az, hogy a végén elpusztítsák az Iszlám Államot - mondta Valls.

Nincs kegyelem azok számára, akik Franciaország értékei ellen támadnak - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a terrorizmus elleni leghatékonyabb védelem az egységben rejlik.

A miniszterelnök cáfolta, hogy a francia titkosszolgálatok kudarcot vallottak volna (utalva azokra a bírálatokra, amelyek szerint nem látták előre a vérengzéseket). Figyelmeztetett arra, hogy a jövőben keményebben kell fellépni a radikális imámokkal (iszlám vallási vezetőkkel) szemben, akiket - mint jelezte - ki fog utasítani az országból. Ígéretet tett arra, hogy megfoszt mindenkit francia állampolgárságától, aki "gúnyt űz a franciák lelkéből".

"Meg fogjuk nyerni ezt a háborút" - mondta Manuel Valls, jelezve, hogy a következő napokban meg fogják hosszabbítani a rendkívüli állapotot, és tájékoztatni fogják a parlamentet. Hozzátette azonban, hogy a rendkívüli intézkedések közepette is meg fognak tartani a következő hetekben két fontos rendezvényt, a november 30. és december 11. között tervezett párizsi klíma-csúcstalálkozót, valamint a december 6-án és 13-án esedékes helyhatósági választásokat.

Moszkva: megváltozik a NATO-tagországok szemlélete

Moszkva arra számít, hogy a párizsi tragikus események lökést adnak az Egyesült Államoknak és más NATO-tagországoknak, hogy megváltoztassák szemléletüket a terrorizmus elleni harcban - közölte vasárnap Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

"A párizsi események valószínűleg mégis mindent a helyükre tesznek, és némileg megváltoztatják a Washingtonban és más NATO-tagországok fővárosaiban székelő kollégáink prioritásainak sorrendjét" - fogalmazott Rjabkov a törökországi Antalyában, ahol vasárnap tart csúcsértekezletet a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport.

"Az EU egésze elleni támadás a párizsi terrorakció"

Az Európai Unió egésze elleni támadásnak minősítették a párizsi terrorakciókat a tagországok és a központi uniós intézmények vezetői.

"Ez mindannyiunk elleni támadás volt" - áll a Brüsszelben szombat délután kiadott nyilatkozatban, amelyet a tagországok állam- és kormányfői, valamint az uniós központi intézményeinek vezetőinek nevében tett közzé az Európai Bizottság.

A nyilatkozat szerint az unió egységesen száll szembe a fenyegetéssel, minden szükséges eszközt megmozgatva és könyörtelen eltökéltséggel.

Franciaország nagy és erős nemzet, melynek eszményei, a szabadság, egyenlőség, testvériség az egész Európai Uniót ösztönzik - áll a nyilatkozatban.

"Az aljas terrortámadás eredeti céljának az ellenkezőjét éri el, és nem fog gyűlölethez és a félelemhez vezetni" - fogalmaz a nyilatkozat, amely hangsúlyozza, hogy az unió mindent megtesz, ami európai szinten megtehető Franciaország biztonsága, a terrorizmus és a gyűlölet legyőzése érdekében.

Az uniós vezetők aláhúzták, hogy az európaiak gyásznapként fognak emlékezni november 13-ra, ezért arra kérték a tagországok lakosságát, hogy hétfő délben tartsanak egy perc csendes emlékezést, az áldozatokra gondolva.

Egyiptomi útlevelet is találtak a Stade de France-nál


Magyarországon is sokan a párizsi terrortámadás áldozataira emlékeztek (Fotó: MTI)

Egy egyiptomi útlevelet is találtak szombaton az egyik öngyilkos merénylő holttestének közelében a párizsi Stade de France stadionnál; Kairó eközben bejelentette, hogy egy egyiptominak nyoma veszett Párizsban, később azonban a sebesültek között rátaláltak a fiatalemberre.

Az egyiptomi okmány felleléséről a BFMTV francia hírtelevízió számolt be, röviddel azon rendőrségi bejelentések után, amelyek szerint az egyik merénylő holtteste mellett szíriai útlevelet találtak. A két úti okmány tulajdonosainak személyazonosságát nem közölték; jelenleg is vizsgálják az útlevelek és a merényletek közötti esetleges összefüggéseket.

Szombat este bejelentették, hogy rátaláltak arra az egyiptomi fiatalemberre, akinek korábbi hírek szerint a Stade de France-nál veszett nyoma. Az is elképzelhető, hogy az ő elveszett útlevelét találták meg a helyszínelésen.

Kairó a délutáni órákban jelentette be, hogy egy 1988-as születésű egyiptomi fiatalember eltűnt a francia fővárosban. Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő szerint Valíd Abder-Rázek Júszef édesanyja társaságában utazott Párizsba, és péntek este elment a Stade de France stadionban megrendezett francia-német labdarúgó mérkőzésre. Abu Zeid rámutatott, hogy a párizsi egyiptomi nagykövetség szerint Abder-Rázek nem tért vissza a szállására.

Időközben azonban jelentkezett az érintett fivére, aki az egyiptomi al-Haját televízió egyik műsorába betelefonálva elmondta, hogy testvére súlyosan megsebesült a stadionnál. Közlése szerint addigra már három műtétet hajtottak végre a 27 éves egyiptomin, akit a teste különböző pontjain sebesítettek meg repeszdarabok.

A betelefonáló szerint Abder-Rázek őt kísérte el Párizsba, ahova egészségügyi kezelésre érkezett, és hangsúlyozta, hogy fivérének semmi köze a terroristákhoz. Azt is megemlítette, hogy testvére a támadás során elveszítette az útlevelét, amelyet azonban a hatóságok megtaláltak.

Egyelőre nem világos, hogy ugyanarról az úti okmányról van-e szó, amelyet a dzsihadista merénylő holttesténél találtak.

Washingtonban összeült a Nemzetbiztonsági Tanács

A párizsi terrortámadásokra vonatkozó hírszerzési információkról és a francia hatóságokkal való együttműködésről kapott tájékoztatást szombaton Barack Obama elnök az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács washingtoni ülésén, mielőtt elutazott volna a G20 csoport törökországi csúcstalálkozójára.

A Fehér Ház közleménye szerint a tanácskozás részvevőinek nem volt tudomásuk az Egyesült Államok elleni konkrét vagy hiteles fenyegetésről, amikor áttekintették a biztonsági készültség állapotát. Leszögezték, hogy mindent el fognak követni az amerikaiak megoltalmazása érdekében. Obama arra utasította munkatársait, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az amerikai nagykövetségek védelméért is.

Közösen ítélték el a franciaországi terrortámadást a bécsi Szíria-konferencia résztvevői

Közösen ítélték el a franciaországi terrortámadást a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton, az amerikai külügyminiszter franciául emlékezett meg a tragédiáról, a találkozót egyperces csenddel kezdték meg a párizsi, a bejrúti és az egyiptomi merényletek áldozataira emlékezve.

John Kerry amerikai külügyminiszter a "legförtelmesebb és legfelháborítóbb" tettnek, valamint a "gonosz megtestesülésének" nevezte a párizsi támadásokat. Hangsúlyozta: a szíriai konfliktus következménye az Európába özönlő menekültek tömege, valamint a régióban lévő terroristák és a párizsi terrortámadásokért felelősök ténykedése.

Az amerikai politikus szerint a szíriai elnöknek a párizsi merényletekre adott reakciója azt mutatja, hogy nem alkalmas arra, hogy az országot vezesse. Bassár el-Aszad szombati damaszkuszi nyilatkozatában elítélte az éjszaka elkövetett merényleteket, azonban kijelentette: Franciaország és a nyugati államok "elhibázott" közel-keleti politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy a terroristákkal szemben nincs tolerancia, és nincs mentség arra sem, ha nem folytatódik a küzdelem Iszlám Állam (IÁ) és hasonló terrorszervezetek ellen.

Félárbócra engedték a nemzeti lobogót


Katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon vasárnap.

Az Országház előtti Kossuth téren rendezett ceremónián részt vett Orbán Viktor miniszterelnök.

A megemlékezésen jelen volt mások mellett Simicskó István honvédelmi miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Eric Fournier budapesti francia nagykövet.

A párizsi merényletek miatt november 15-ére elrendelt nemzeti gyásznapról szombaton jelent meg a kormány rendelete. A gyásznapon a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbócra kell ereszteni.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×