eur:
392.64
usd:
367.63
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba a szír útlevél tulajdonosa"

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - közölte Helena Biocic, a horvát belügyminisztérium szóvivője vasárnap a Hina horvát hírügynökséggel.

"A francia hatóságok által lekérdezett illető személyazonosságát megvizsgáltuk és megállapítottuk, hogy október 8-án az opatovaci sátortáborban nyilvántartásba vették. A biztonsági vizsgálatok megállapították, hogy nincs rendőrségi priusza és nem áll nemzetközi körözés alatt.

A személyt Horvátországban regisztráltuk, majd folytatta útját a schengeni országok felé, elhagyta Opatovacot és Magyarországra, majd Ausztriába távozott" - mondta a szóvivő.

Biocic hozzátette: amennyiben nemzetközi körözés alatt állt volna, külön választják és a megfelelő eljárás alá vonják.

Korábban a horvát RTL televízió adta hírül, hogy Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba a merényletek helyszínén talált szír útlevél tulajdonosa, aki Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon át jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott.

A horvát RTL értesülései szerint az opatovaci sátortáborban történt regisztráció során ugyan nem vettek ujjlenyomatot a migránsoktól, de mindenkit lefotóztak. A horvát hatóságok azután bukkantak a férfi nyomára, hogy a francia rendőrségtől megkapták az egyik merénylet helyszínén talált szír útlevél másolatát.

Vasárnap Szerbia is bejelentette, hogy a férfit, aki hivatalosan menedékjogot kért, a dél-szerbiai presevói határátkelőn regisztrálták.

A regisztrációk alapján rekonstruálható adatok szerint a férfit október 3-án Görögországban, Lérosz szigetén, október 7-én Presevóban, október 8-án pedig Opatovacon is nyilvántartásba vették. Interpol-körözés nem volt ellene érvényben.

A szerb belügyminisztérium annyit közölt, hogy a férfi mindkét neve A betűvel kezdődik. A Blic című szerbiai napilap közzétette az útleveléről készült fényképet, és azon látszik, hogy egy 25 éves Ahmad Almohammad nevű férfiról van szó.

A vizsgálat során, amelyet minden migráns esetében elvégeznek, nem találtak nála fegyvert. A Blic szerint nem kizárható, hogy az útlevélben lévő név hamis, az azonban bizonyos, hogy a fényképen látható személy vett részt a párizsi merényletekben.

Október 16-áig, a horvát-magyar zöldhatár lezárásáig, a horvát hatóságok a Közel-Keletről érkező bevándorlókat a magyar határra szállították tovább.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább.

Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet a merényletek körülményeinek kivizsgálásában - mondta.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×