"Félmillió ember közül nehéz kiszúrni a rejtőzködő bűnözőt"

InfoRádió / MTI
2015. november 15. 11:55
Majdnem félmillió ember haladt át Szerbián a migránsválság kezdete óta, és naivitás lenne azt hinni, hogy ekkora embertömegből könnyű kiszúrni a rejtőzködő bűnözőt, terroristát vagy "beteg embert" - fogalmazott Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter vasárnap a belgrádi Pink televízió reggeli műsorában.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ennyi ember közül nehéz teljes bizonyossággal kideríteni, ki lehet veszélyes, de fontos az, hogy Szerbia nyilvántartásba veszi és lefényképezi az országba érkezőket, valamint ujjlenyomatot vesz tőlük. A miniszter szerint ennél többet nem lehet tenni, hiszen a legtöbben dokumentumok nélkül érkeznek, adataikat ők maguk adják meg.

Aleksandar Vulin elmondta, hogy szigorítanak a határellenőrzéseken, és a migránsok átvizsgálása is hosszabb ideig tart majd. Kiemelte ugyanakkor, hogy a párizsi merényletek nem adhatnak alapot semmilyen hisztériának, gyűlöletnek, vagy az iszlám vallást gyakorlók elleni támadásoknak.

Szerinte egy ilyen támadás a migránsválság előtt is megtörténhetett volna, hiszen "mindenhol a világon élnek beteg emberek, akik képesek arra, hogy embereket öljenek az utcán".

A miniszter közölte, hogy jelenleg kisszámú migráns tartózkodik Szerbiában a görögországi sztrájk miatt, a macedón határ melletti Presevóban csupán százan várnak regisztrációra, míg a horvát határhoz közeli Sidnél körülbelül 600-an várják, hogy továbbmehessenek Horvátország felé.

"Terrorizmusra utaló jelek"

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - értesült a horvát RTL televízió vasárnap. A Vecernji List című horvát vezető napilap szerint több jel is utalt arra, hogy a migránsok között terroristák is lehetnek.

Az útlevél tulajdonosa Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták.

Az horvát RTL értesülései szerint a francia rendőrség elküldte az egyik merénylet helyszínén talált szír útlevél másolatát minden olyan országnak, amely érintett a migrációs válságban. A fénykép alapján kiderült, hogy az útlevél tulajdonosát október 3-án Görögországban, Lérosz szigetén, majd október 8-án Opatovacon is nyilvántartásba vették.

Az opatovaci sátortáborban ugyan nem vettek ujjlenyomatot a migránsoktól, de mindenkit lefotóztak.

Október 16-áig, a horvát-magyar zöldhatár lezárásáig, a horvát hatóságok a Közel-Keletről érkező bevándorlókat a magyar határra szállították tovább.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább.

Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet a merényletek körülményeinek kivizsgálásában - mondta.

A Vecernji List horvát napilap vasárnap arról írt: több jel is utalt arra, hogy terroristák is lehettek a migránsok között.

Aggodalomra kellett volna okot adjon, hogy a horvát hatóságok olyan tartalmakat találtak a bevándorlók által eldobott vagy elhagyott telefonokban, amelyek kódolt üzenetek voltak, valamint olyan térképeket, amelyeken be voltak rajzolva a horvát-szerb határszakasz aknásított területei, amelyhez a lap szerint átlagos menekült nem juthatott volna hozzá.

Míg Zoran Milanovic horvát ügyvezető miniszterelnök nem lát veszélyt a migránsok áradatában, addig a köztársaság elnök hivatala és Kolinda Grabar-Kitarovic jobboldali államfő aggódva figyeli az eseményeket - írta a lap.

Az újság név nélkül idézi az elnöki kabinet egyik munkatársát, aki szerint abszurd, hogy Európa most kezd drótkerítés építésébe, "az után, hogy már bent vannak azok, akiknek be kellett jutniuk".