eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A mianmari elnök a hatalom békés átadását ígérte

A korábbi katonai juntához köthető mianmari államfő a hatalom zökkenőmentes és békés átadását ígérte vasárnap az egy héttel ezelőtti mianmari választáson győztes pártnak.

Thein Sein államfő, a junta volt kormányfője a múlt vasárnapi választás óta első ízben tárgyalt hivatalában a mianmari pártok képviselőivel a további teendőkről. Azt hangoztatta, hogy a leköszönő kormány mandátumának lejártáig elvégzi a zökkenőmentes és békés átmenettel járó feladatait.

"Ne aggódjanak az átmenet miatt, ígérjük, folytatódni fog" - fogalmazott az államfő.

A választási bizottság legfrissebb összesítése szerint az egy héttel ezelőtti parlamenti választáson az Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki politikus vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt megszerezte az abszolút többséget annak ellenére, hogy a hadseregnek fenntartott képviselői helyek miatt csupán a mandátumok háromnegyedére pályázhatott.

Az NLD a 664 fős kétkamarás parlamentben 484 helyet szerzett, míg a mianmari junta visszavonult tábornokait tömörítő, kormányzó Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártjának (USDP) mindössze 73 képviselője lesz. Szú Kji pártjának győzelme várható volt, de kevesen számítottak a kormányzó USDP megsemmisítő vereségére.

Négy évvel ezelőtt a katonai kormányzat politikai átmenetet hirdetett, de olyan korlátozásokat foganatosított a négyötödös többséggel módosítható alkotmányban, amelyek az NLD földcsuszamlásszerű győzelme ellenére a továbbiakban is szavatolják a hadsereg jelentős befolyását. Amellett, hogy a hadsereg birtokolja a parlamenti mandátumok negyedét - amelyek nem választhatók -, a hadseregparancsok nevezi ki a három kulcsfontosságú, a belügyi, a védelmi és a határvédelmi tárca - vezetőit.

A negyedszázada első szabad parlamenti választás tétje közvetetten az új államfő személye volt. Az elnököt az új parlament választja megalakulása után, a jövő év elején. Az államfő márciusban lép hivatalába, majd kormányalakítási megbízást ad a parlamenti választáson győztes pártnak. Egy elnökjelöltet állíthat a felső- és egyet az alsóház, illetve egyet a hadsereg parlamenti tömbje, majd együtt választják meg az államfőt. Az alulmaradt jelöltek foglalják el az alelnöki tisztségeket.

Az abszolút többség birtokában Szú Kji pártja megszerezheti az államfői tisztséget is, de a juntától örökölt alkotmány értelmében Szú Kji nem indulhat az elnökválasztáson, két fia ugyanis brit állampolgár, és mindketten Londonban élnek.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×