A mianmari elnök a hatalom békés átadását ígérte

InfoRádió / MTI
2015. november 15. 10:25
A korábbi katonai juntához köthető mianmari államfő a hatalom zökkenőmentes és békés átadását ígérte vasárnap az egy héttel ezelőtti mianmari választáson győztes pártnak.

Thein Sein államfő, a junta volt kormányfője a múlt vasárnapi választás óta első ízben tárgyalt hivatalában a mianmari pártok képviselőivel a további teendőkről. Azt hangoztatta, hogy a leköszönő kormány mandátumának lejártáig elvégzi a zökkenőmentes és békés átmenettel járó feladatait.

"Ne aggódjanak az átmenet miatt, ígérjük, folytatódni fog" - fogalmazott az államfő.

A választási bizottság legfrissebb összesítése szerint az egy héttel ezelőtti parlamenti választáson az Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki politikus vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt megszerezte az abszolút többséget annak ellenére, hogy a hadseregnek fenntartott képviselői helyek miatt csupán a mandátumok háromnegyedére pályázhatott.

Az NLD a 664 fős kétkamarás parlamentben 484 helyet szerzett, míg a mianmari junta visszavonult tábornokait tömörítő, kormányzó Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártjának (USDP) mindössze 73 képviselője lesz. Szú Kji pártjának győzelme várható volt, de kevesen számítottak a kormányzó USDP megsemmisítő vereségére.

Négy évvel ezelőtt a katonai kormányzat politikai átmenetet hirdetett, de olyan korlátozásokat foganatosított a négyötödös többséggel módosítható alkotmányban, amelyek az NLD földcsuszamlásszerű győzelme ellenére a továbbiakban is szavatolják a hadsereg jelentős befolyását. Amellett, hogy a hadsereg birtokolja a parlamenti mandátumok negyedét - amelyek nem választhatók -, a hadseregparancsok nevezi ki a három kulcsfontosságú, a belügyi, a védelmi és a határvédelmi tárca - vezetőit.

A negyedszázada első szabad parlamenti választás tétje közvetetten az új államfő személye volt. Az elnököt az új parlament választja megalakulása után, a jövő év elején. Az államfő márciusban lép hivatalába, majd kormányalakítási megbízást ad a parlamenti választáson győztes pártnak. Egy elnökjelöltet állíthat a felső- és egyet az alsóház, illetve egyet a hadsereg parlamenti tömbje, majd együtt választják meg az államfőt. Az alulmaradt jelöltek foglalják el az alelnöki tisztségeket.

Az abszolút többség birtokában Szú Kji pártja megszerezheti az államfői tisztséget is, de a juntától örökölt alkotmány értelmében Szú Kji nem indulhat az elnökválasztáson, két fia ugyanis brit állampolgár, és mindketten Londonban élnek.