Schetyna: Rajtunk múlik, képesek leszünk-e védekezni

InfoRádió / MTI
2015. november 14. 12:56
Rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e a halál és a megfélemlítés ellen védekezni, ehhez szükséges az európai szolidaritás - nyilatkozott Grzegorz Schetyna, a lengyel diplomácia távozó vezetője szombat reggeli sajtóértekezletén, a Párizsban elkövetett terrortámadásokat követően.

Schetyna, aki a Polgári Platform (PO) kormányának csütörtöki lemondása után, az új lengyel kormány kinevezéséig továbbá is ellátja a külügyi tárcavezető posztját, kijelentette: "ma mindnyájan franciák vagyunk", a lengyelek szolidárisak Franciaországgal. Ugyanakkor megjegyezte: "az ilyen merénylet a világ akármelyik zugában megtörténhetett". Semelyik város, semmelyik ország nem érezheti magát biztonságban, a civil lakosság védtelen a terrorizmussal szemben - vélte Schetyna.

Hangsúlyozta: "Rajtunk múlik, hogy képesek leszünk-e a halál forgatókönyve és a megfélemlítés ellen védekezni". A távozó külügyminiszter ezzel kapcsolatban az európai szolidaritás szükségességét hangsúlyozta a terror elleni harcban.

A kormányalakító Jog és Igazságosság (PiS) leendő külügyminiszterének bemutatott, várhatóan a jövő hét elején hivatalba lépő, biztonsági szakértőnek ismert Witold Waszczykowski szombat reggel a TNV24 lengyel hírtelevíziónak elmondta: a terrortámadások természetüknél fogva kiszámíthatatlanok. Lengyelország alapvetően arra számíthat, hogy nem válik az ilyen cselekmények színterévé, de "akadhatnak olyan őrültek, akik megállapítják, hogy a támadásokat nem váró állam egy gyenge láncszem". Ezért, vélte Waszczykowski, Lengyelország is bizonyos értelemben veszélyeztetett.

A lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) szombat reggeli közleménye szerint Lengyelországban jelenleg nem áll fenn fokozott terrorizmus veszély. A lengyel külügyminisztérium közölte: egyelőre nincs értesülés arról, hogy az éjjeli párizsi terrortámadások áldozatai között lengyelek is lennének.