eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Milanovic: a határzár és a drótkerítés nem akadályozza meg a terrorcselekményeket

A határok lezárása és a drótkerítés nem akadályozza meg a párizsihoz hasonló terrorcselekményeket - mondta Zoran Milanovic horvát ügyvezető miniszterelnök szombaton zágrábi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

"A párizsi merénylet csapás az emberi értékekre" - jelentette ki Milanovic, aki együttérzését és támogatását fejezte ki a francia nép iránt.

Közölte: Zágráb a legmagasabb készültségi fokozatot rendelte el, hogy megvédje állampolgárai biztonságát.

Hozzátette: ez nem rutinhelyzet, a hatóságok készenlétben állnak, és erről tájékoztatta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt is telefonon.

A kormányfő mindazonáltal úgy véli, hogy a terrorcselekményeknek nincs köze a migrációs válsághoz, és reméli, hogy Horvátországnak nem kell változtatnia az utóbbi két hónapban folytatott politikáján. Utóbbival Milanovic valószínűleg Horvátország nyitott kapuk migránspolitikájára utalt.

"Nem kapcsolnám össze a párizsi merényleteket a menekültválsággal, mert egy évvel korábban, még a migrációs válság előtt is történtek hasonló tragédiák Párizsban" - hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, hogy továbbra is úgy látja, "a krízist Görögországban kell megoldani".

"Mindent megteszünk, hogy megvédjük állampolgárainkat, mert a nemzet biztonsága az első helyen áll" - szögezte le.

Milanovic szerint Horvátország a kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik.

"Kis ország vagyunk, megválogatjuk szavainkat, pozitív üzeneteket küldtünk, és a muszlimokat testvéreinknek tartjuk" - húzta alá.

A horvát külügyminisztérium értesülései szerint nincs horvát áldozata a párizsi merényleteknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×