eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megerősíti határainak védelmét Hollandia

Megerősíti határainak védelmét, köztük a repülőterek ellenőrzését a párizsi merényletsorozatot követően Hollandia - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton.

Hollandia ezennel harcba száll az Iszlám Állam terrorszervezet ellen - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy minden Franciaországba indulót és onnan érkezőt szigorúan ellenőriznek, beleértve a repülőtereket és a vonatokat is. Minden biztonsági szolgálat magas szintű készültségben van - tette hozzá.

"Értékeink és szabályaink erősebbek, mint a fanatizmusuk" - fogalmazott a miniszterelnök a merénylőkre és megbízóikra utalva. Leszögezte, hogy Hollandiának ellensége az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet, amellyel mostantól háborúban áll. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a hittel, nem az iszlám ellen lép háborúba az ország.

Mark Rutte rendkívüli tanácskozásra hívta több miniszterét szombaton a francia fővárosban elkövetett, 128 emberéletet követelő merényletsorozat tanulságainak megvizsgálására. Tárgyaltak a biztonsági szolgálatok megerősítéséről, a határok, repülőterek és állomások fokozott ellenőrzéséről. Az ország terrorfenyegetettsége a holland nemzeti biztonsági és terrorizmusellenes koordinátori hivatal (NCTV) korábbi bejelentésének megfelelően továbbra is "jelentős" szinten marad, ami azt jelenti, hogy fennáll a fenyegetettség veszélye, de nincs konkrét előrejelzés erre vonatkozóan.

Vilmos-Sándor holland király írásos nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását és együttérzését az áldozatok hozzátartozóival és a francia néppel. Kiemelte: "nem engedhető meg, hogy legnagyobb értékeinket, a szabadságot és a szolidaritást elvegyék tőlünk".

Geert Wilders, a jobboldali populista Szabadságpárt (PPV) vezetője szerint az iszlám nem tartozik Európához. "Ez a vallás erőszakot, veszélyt hordoz" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy meg kell tisztítani az országot az iszlámtól, és le kell zárni a határokat.

Szombat délután kiürítették és átvizsgálták az Air France légitársaság Párizsba induló járatát az Amszterdam-Schiphol repülőtéren, miután fenyegető üzenet érkezett az egyik közösségi oldalról. Robbanószerkezetről vagy a repülést és az utasok biztonságát veszélyeztető más eszközről nem érkezett jelentés.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×