Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közösen ítélték el a terrortámadást a bécsi Szíria-konferencia résztvevői

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közösen ítélték el a franciaországi terrortámadást a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton, az amerikai külügyminiszter franciául emlékezett meg a tragédiáról, a találkozót egyperces csenddel kezdték meg a párizsi, a bejrúti és az egyiptomi merényletek áldozataira emlékezve.

John Kerry amerikai külügyminiszter a "legförtelmesebb és legfelháborítóbb" tettnek, valamint a "gonosz megtestesülésének" nevezte a párizsi támadásokat. Hangsúlyozta: a szíriai konfliktus következménye az Európába özönlő menekültek tömege, valamint a régióban lévő terroristák és a párizsi terrortámadásokért felelősök ténykedése.

Az amerikai politikus szerint a szíriai elnöknek a párizsi merényletekre adott reakciója azt mutatja, hogy nem alkalmas arra, hogy az országot vezesse. Bassár el-Aszad szombati damaszkuszi nyilatkozatában elítélte az éjszaka elkövetett merényleteket, azonban kijelentette: Franciaország és a nyugati államok "elhibázott" közel-keleti politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy a terroristákkal szemben nincs tolerancia, és nincs mentség arra sem, ha nem folytatódik a küzdelem Iszlám Állam (IÁ) és hasonló terrorszervezetek ellen.

Lavrov aláhúzta a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességét. Szerinte a párizsi merénylet megmutatta, hogy a valódi ellenség azonban nem Aszad, hanem az IÁ. Úgy vélte, hogy először le kell győzni az IÁ-t és más terrorista csoportokat, csak utána történhet meg az átmenet és a politikai átalakulás.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint a Szíria-konferencián Bécsben választ adtak a Párizsban elkövetett merényletekre.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint a szombati bécsi tárgyalások eredménye megerősíti a résztvevők elköteleződését a közös megoldás iránt. Fontos, hogy azonnal megszűnjön Szíriában az erőszak, és a lakosság számára humanitárius segítség érkezzen - mondta a tárcavezető.