Izrael lerombolta négy merénylő házát Ciszjordániában

InfoRádió / MTI
2015. november 14. 11:02
Az izraeli hadsereg péntek éjjel lerombolta négy merénylő házát Ciszjordániában.

Három lerombolt házban a Henkin házaspárt október 1-jén meggyilkoló terroristák, a negyedikben pedig a júniusban megölt Malahi Rózenfeld gyilkosa lakott.

Az izraeli hadsereg szombat reggel közleményben tudatta, hogy három lerombolt épület Ciszjordánia északi részén, Nábluszban, a negyedik pedig Rámalláh mellett, a Sziluad nevű palesztin településen állt.

A felszámolásra ítélt házak lakói közül hárman halálos lövéseket adtak le az autójukban utazó Henkin házaspárra, a negyedik ház gazdája pedig a kosárlabda meccsről hazafelé tartó Malahi Rózenfeldet lőtte le június huszonkilencedikén.

Különböző civil emberi jogi szervezetek többször bírálták a merénylők házai lerombolásának izraeli gyakorlatát, mert az szerintük kollektív büntetést jelent, és csak újabb akciókra ösztönzi a kilakoltatott családtagokat.

Az izraeli hatóságok szerint viszont az otthonok felszámolása hatékony elrettentő eszközt biztosít az esetleges újabb támadások ellen, mert a potenciális merénylőket visszatarthatja, ha tudják, hogy tettük elkövetése után szeretteik az utcára kerülnek.