eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az európai terror rövid története

Hat helyszínen összehangolt merényleteket követtek el Párizsban péntek este, a lövöldözésekben és robbanásokban egyes hírek szerint 140 ember meghalt, sokan megsebesültek, egy koncertteremben rövid ideig száz embert túszul ejtettek a merénylők.

2002. október 23-26. - OROSZORSZÁG: Negyven álarcos csecsen fegyveres 912 embert - köztük 62 külföldit - ejtett túszul Moszkvában a Dubrovka Színház épületében. A támadók a több mint ötven óráig tartó túszdráma során egy szökni próbáló lányt lelőttek, később számos gyermeket, terhes nőt és külföldi állampolgárt elengedtek. A hatóságok 26-án egy kábító gáz máig vitatott bevetése után megrohamozták a színházat. Az áldozatok közül sokan gázmérgezésben vesztették életüket. A túszszabadító műveletben 130 civil és 40 csecsen terrorista vesztette életét.

2003. november 15. TÖRÖKORSZÁG: Isztambulban két zsinagógánál öngyilkos merénylők gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak. A merényletben 25 ember életét vesztette és mintegy 300 megsebesült. A robbantást a Nagy Iszlám Keleti Harci Front nevű militáns török csoport vállalta magára. November 20-án szintén Isztambulban két nagy erejű robbanás történt, az egyik egy bank, a másik a brit konzulátus közelében. Az áldozatok száma: 28 halott, 450 sebesült. Meghalt a brit főkonzul is. A merényletek elkövetését az al-Kaida terrorszervezet vállalta.

2004. március 11. - SPANYOLORSZÁG: Madrid pályaudvarain több robbanás történt. A merényleteknek 192 halálos áldozata és 1421 sebesültje volt. Március 14-én az al-Kaida terrorszervezet vállalta magára a merényletek elkövetését. Az Európai Parlament a terrorakciók emlékére március 11-ére meghirdette a terrorizmus áldozatainak európai emléknapját.

2005. július 7. - NAGY-BRITANNIA: Londonban legalább 56 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő, összehangolt robbantásos merényletsorozatot követtek el. Csaknem egy időben négy pokolgép robbant a földalatti-hálózat három forgalmas állomásán, és felrobbantottak egy városi buszt is. A robbantásokat két, az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó szervezet is magára vállalta. 21-én újabb négy merényletet kíséreltek meg szintén Londonban, a metróban és egy buszon, de a detonátorok nem léptek működésbe.

2006. augusztus 21. - OROSZORSZÁG: Moszkva keleti részében egy piacon robbantásos merényletet követtek el. Tízen meghaltak, 49 ember megsebesült.

2008. július 27. - TÖRÖKORSZÁG: Két pokolgép lépett működésbe Isztambul egyik külvárosában, tizenhárom ember életét vesztette, 154-en megsebesültek.

2009. november 29. - OROSZORSZÁG: Felrobbantották a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij Expresszt, kisiklott több vagon, 26 ember életét vesztette, 81-en megsebesültek.

2010. március 29. - OROSZORSZÁG: Öngyilkos csecsen merénylők két moszkvai metróállomáson robbantásos merényletet követtek el. A támadásban 40 ember meghalt, több mint 90-en megsebesültek.

2011. január 24. - OROSZORSZÁG: A moszkvai Domogyedovói repülőtéren egy öngyilkos merénylő akciója során harminchét ember vesztette életét, köztük 12 külföldi. A sérültek száma elérte a 130-180 főt.

2011. április 11. - FEHÉROROSZORSZÁG: Minszkben a metró Oktyabrszkaja állomásánál távirányítású pokolgép robbant fel. Tizenhárman életüket vesztették és 161-en megsebesültek.

2011. július 22. - NORVÉGIA: Pokolgép robbant Oslo központjában, a kormányzati negyedben, nem sokkal később a közelben, Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában rendezett vérengzést egy rendőri egyenruhába öltözött férfi. A 32 éves, szélsőséges jobboldali, keresztény fundamentalista elveket valló tettes, Anders Behring Breivik 77 emberrel végzett.

2012. március 11-22. - FRANCIAORSZÁG: Egy algériai származású férfi március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse és Montauban városában, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket és egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt. A magát az al-Kaida iszlamista terrorszervezet tagjának mondó Mohamed Merah 21-én a kivezényelt kommandósok elől lakásában barikádozta el magát, s másnap életét vesztette a tűzharcban.

2012. július 18. - BULGÁRIA: Egy öngyilkos merényletben hat izraeli turista és a bolgár buszsofőr is meghalt a Fekete-tenger partján található Burgaszban, amikor bomba robbant egy izraeli turistákat szállító buszon.

2014. május 24. BELGIUM: Brüsszel belvárosában négy ember halt meg, amikor a zsidó múzeum előtt egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre. A 29 éves, francia tettes, akit június 1-jén Marseille-ben tartóztattak le, korábban Szíriában egy iszlamista szervezetben harcolt - ő az első dzsihadista, aki Európába visszatérve terrorista támadást követett el.

2015. január 7. - FRANCIAORSZÁG: Francia dzsihadisták megtámadták a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát Párizsban. Tizenkét embert agyonlőttek, közöttük nyolc újságírót és két rendőrt, további tizenegyet pedig megsebesítettek. Egy rendőrségi rajtaütésben később megölték a támadókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×