Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Norvégia már a határán fel akarja tartóztatni a menedékkérőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Norvégia gyorsított eljárásban úgy akarja szigorítani bevándorlási törvényét, hogy már a határon ki lehessen utasítani az országból a védelemre nem szoruló menedékkérőket - derült ki pénteken a norvég kormányfő és igazságügyi miniszter által előterjesztetett intézkedéscsomagból.

A tervek szerint a norvég parlament már jövő héten dönt a törvénymódosításról. Erna Solberg miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a norvég-orosz határon, a storskogi átkelőnél beutazók között igen kevesen vannak azok, akik valóban polgárháború sújtotta országból érkeznek. Sokuk ehelyett oroszországi tartózkodási engedéllyel rendelkezik, így őket lehetőség szerint már a határsorompónál ki kell utasítani.

"Alapvető álláspontunk az, hogy Oroszországnak át se kellene engednie azokat a határon, akik nem rendelkeznek a schengeni övezetbe szóló vízummal" - szögezte le Solberg.

A skandináv ország északi részén található Storskog az egyetlen határátkelőhely Norvégia és Oroszország között. Hétfő óta 372 menedékkérő utazott be ennél az átkelőnél, valamennyien kerékpárral érkeztek, mivel az orosz törvények értelmében tilos a gyalogos határátkelés. Mivel a bevándorlók által használt bicikli alkalmatlan a közlekedésre, a norvég oldalon már 3500 darabot adtak el ócskavasnak.

Az 5,3 milliós Norvégiába az idén eddig 25 ezernél valamivel több menedékkérő érkezett, és számuk az év végére 40 ezerre nőhet.

Egy másik skandináv állam, Dánia is menekültügyi törvénye szigorítására készül. Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő péntek délután ismerteti a tervezett intézkedéseket.