Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kerry rugalmasságra szólította fel a bécsi tárgyalások részvevőit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rugalmasságra szólította fel a szíriai rendezésről megtartandó hétvégi bécsi tárgyalások újabb fordulójának részvevőit csütörtökön Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok nem tudta feloldani Oroszországgal és Iránnal a Bassár el-Aszad szíriai elnök jövőjére vonatkozó nézetkülönbségeket. Szavai szerint Szíria ügyében "a bizalmatlanság falait" nem sikerült lebontani.

Ésszerűtlennek és megvalósíthatatlannak nevezte azt az elképzelést, hogy a szíriai ellenzék megbízzon Aszadban és elfogadja vezetőnek. "Nem tudom ma délután azt mondani, hogy egy átfogó megállapodás küszöbén állunk" - jelentette ki Kerry.

"Amerika üzenete minden részvevőnek az, hogy valamennyiünknek van felelőssége, hogy ne makacsoljuk meg magunkat, hanem tegyük meg a következő lépést előre a vérontás megállítása érdekében" - hangoztatta.

Kerry elmondta, hogy az Egyesült Államok nagyobb intenzitást alkalmaz az Iszlám Állam (IÁ) elleni stratégiájának minden vonatkozásában, ami kezdi meghozni gyümölcseit. A miniszter szerint Washington céljának tekinti az IÁ legyőzését, fel kívánja erősíteni a szíriai polgárháború lezárására irányuló diplomáciai erőfeszítéseit, és támogatást nyújt szövetségeseinek a térségben.

Az október 30-án megkezdődött bécsi tárgyalások szombati második fordulóján az ENSZ, az EU, az Arab Liga, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, Irak, Irán, Jordánia, Libanon Törökország, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Omán és Olaszország vesz majd részt. Az egyeztetésen sem Damaszkusz, sem a szíriai ellenzék nem képviselteti majd magát.

Kerry Tunisz érintésével utazik Bécsbe.