eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kerry rugalmasságra szólította fel a bécsi tárgyalások részvevőit

Rugalmasságra szólította fel a szíriai rendezésről megtartandó hétvégi bécsi tárgyalások újabb fordulójának részvevőit csütörtökön Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok nem tudta feloldani Oroszországgal és Iránnal a Bassár el-Aszad szíriai elnök jövőjére vonatkozó nézetkülönbségeket. Szavai szerint Szíria ügyében "a bizalmatlanság falait" nem sikerült lebontani.

Ésszerűtlennek és megvalósíthatatlannak nevezte azt az elképzelést, hogy a szíriai ellenzék megbízzon Aszadban és elfogadja vezetőnek. "Nem tudom ma délután azt mondani, hogy egy átfogó megállapodás küszöbén állunk" - jelentette ki Kerry.

"Amerika üzenete minden részvevőnek az, hogy valamennyiünknek van felelőssége, hogy ne makacsoljuk meg magunkat, hanem tegyük meg a következő lépést előre a vérontás megállítása érdekében" - hangoztatta.

Kerry elmondta, hogy az Egyesült Államok nagyobb intenzitást alkalmaz az Iszlám Állam (IÁ) elleni stratégiájának minden vonatkozásában, ami kezdi meghozni gyümölcseit. A miniszter szerint Washington céljának tekinti az IÁ legyőzését, fel kívánja erősíteni a szíriai polgárháború lezárására irányuló diplomáciai erőfeszítéseit, és támogatást nyújt szövetségeseinek a térségben.

Az október 30-án megkezdődött bécsi tárgyalások szombati második fordulóján az ENSZ, az EU, az Arab Liga, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, Irak, Irán, Jordánia, Libanon Törökország, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Omán és Olaszország vesz majd részt. Az egyeztetésen sem Damaszkusz, sem a szíriai ellenzék nem képviselteti majd magát.

Kerry Tunisz érintésével utazik Bécsbe.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×