Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felfüggesztett börtönre ítélték Sarkozy volt jobbkezét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közpénz elsikkasztásban való bűnrészesség miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy francia bíróság pénteken Claude Guéant-t, Nicolas Sarkozy volt államfő egyik legfőbb korábbi munkatársát.

Claude Guéant ellen - aki Sarkozy kabinetfőnöke volt annak belügyminisztersége idején (2002-2004), mielőtt 2007-ben elnökké választották - négy másik emberrel együtt emeltek vádat.

Az ügyészség szerint a volt kabinetfőnök a rendőri vezetők tudtával a nyomozásokra fordítható összegek egy részéből önmagának és kollégáinak prémiumokat fizetett ki készpénzben.

A volt kabinetfőnököt a felfüggesztett szabadságvesztésen kívül 75 ezer euró pénzbírság megfizetésére is kötelezték, s öt évre eltiltották minden állami funkciótól.

Claude Guéant a belügyminisztériumból az elnöki hivatalba is követte Sarkozyt, sőt a hivatal vezetője lett a jobboldal 2007-es választási győzelmét követően, majd 2011-ben az államfő őt nevezte ki belügyminiszternek. Utóbbi tisztséget 2012 májusáig, Sarkozy választási vereségéig töltötte be.

A büntetőbíróság tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Michel Gaudint, a rendőrség egykori vezetőjét, aki jelenleg a legnagyobb ellenzéki pártot vezető Sarkozy kabinetfőnöke.

A többi három vádlott nyolc hónapi felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbírságot kapott.

A vád szerint a rendőrkapitány 2002 és 2004 között havonta 10 ezer eurót adott át készpénzben a kabinetfőnöknek, aki az összeg felét megtartotta magának, a másik felét pedig szétosztotta Sarkozy három közvetlen munkatársának. A gyanúsítottak összesen 210 ezer eurót sikkasztottak el a vád szerint.

Claude Guéant a perben visszautasította azt a vádat, hogy törvénytelenül cselekedett. Azt állította, hogy azért volt szükség erre a megoldásra, mert a belügyi vezetők prémiumait 2001-ig a miniszterelnöki hivatal külön keretéből fedezte a kormányzat, de annak megszüntetése után alig járt nekik költségtérítés. A bíróság szerint viszont Claude Guéant szándékosan választott átláthatatlan megoldást a bónuszok kifizetésére, pedig kiválóan ismerte az érvényes jogszabályokat, amelyek alapján kellett volna intézkednie.

Claude Guéant ügyvédjei jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.