Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogatóparancsot adtak ki a kambodzsai ellenzék vezetője ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogatóparancsot adott ki egy bíróság Kambodzsában a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Sam Rainsy ellen egy hétéves rágalmazási üggyel kapcsolatban pénteken. Rainsy pártja szerint Hun Sen elnök áll a lépés mögött, aki így próbálja megtörni az ellenzéket.

Az ellenzéki vezető november 16-ig külföldön tartózkodik, de egyelőre nem világos, hogy hazaérkeztével letartóztatnák-e, mivel parlamenti képviselőként mentelmi joga van. A kérdéses ügyet még 2008-ban indította ellene Hor Namhong külügyminiszter, miután Rainsy egy beszédében azzal vádolta meg, hogy annak idején összejátszott a vörös khmerekkel. Korábban egy bíróság kétéves börtönbüntetésre ítélte Rainsyt az ügyben, de 2013-ban királyi amnesztiában részesült, és az ítéletet nem hajtották végre.

Sam Rainsy ugyanis az utóbbi időben egyre élesebben bírálta az elnököt, és Tokióban tett látogatása során a napokban azt mondta, hogy a mianmari demokratikus ellenzék hatalomra jutása Hun Sen bukását is előre vetíti. Az elnök erre reagálva csütörtökön "egy áruló fiának" nevezte Rainsyt.

Rainsy párttársai szerint a rágalmazási ügy elővételével a hatóságok száműzetésbe akarják kényszeríteni az ellenzéki vezért, hogy pártja elnök nélkül maradjon a 2017-es önkormányzati és 2018-as parlamenti választásra. Rainsy korábban egyszer már öt évet töltött száműzetésben.

Bár Kambodzsában formálisan demokrácia van, Hun Sen harminc éve, bírálói szerint vaskézzel és ellenfelei megfélemlítésével gyakorolja a hatalmat. Nemrég például azt hangoztatta, hogy ha az ellenzék nyerné a választásokat, az polgárháborúhoz vezetne.

A Rainsy vezette Párt a Kambodzsai Nemzet Megmentéséért (CNRP) 2013-2014-ben egy évig bojkottálta a parlament üléseit állítólagos választási szabálytalanságok miatt, amivel végül a két oldal közti megállapodás tavaly nyári megkötése után hagyott fel. A belpolitikai tűzszünet mindazonáltal nem tartott sokáig: azt követően, hogy ellenzéki képviselőket néhány hónapja egy tüntetésen játszott szerepük miatt bebörtönöztek, Rainsy és pártja újrakezdte támadásait a vezetés ellen.