eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Együttműködést ajánl a doppingbotrányban az orosz sportminiszter

Oroszország széleskörű együttműködés keretében alakítaná át doppingellenőrző rendszerét Vitalij Mutko sportminiszter szerint.

Az orosz politikus csütörtök este közölte, bármire hajlandóak annak érdekében, hogy a nemzetközi szervezetek által elvárt változásokat végrehajtsák doppingellenes rendszerükben.

"Arra készülünk, hogy ha kell, újra hitelesítetjük a laboratóriumunkat, vagy egyéb reformokat hajtunk végre, esetleg új doppingellenes szervezetet hozunk létre. Széleskörű együttműködést tervezünk" - nyilatkozta Mutko.

A miniszter csütörtök esti nyilatkozata egyben üzenet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 27 tagú tanácsa felé, mely pénteki ülésén tárgyal az orosz doppingbotrányól. Ezen könnyen lehet, hogy szavazni is fognak az ország szövetségének (VFLA) eltiltásáról, s amennyiben a büntetés mellett határoznak, az orosz atléták nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

Az eltiltást hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy független bizottsága javasolta, mely hónapokig vizsgálódott az orosz atlétikát alapjaiban megrengető, tavaly decemberben kirobbant doppingbotrány kapcsán. A Dick Pound vezette testület a szövetség eltiltása mellett a moszkvai doppingellenőrző laboratórium engedélyének visszavonását kérte, valamint örökös eltiltást javasolt öt versenyzőre - köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára -, továbbá négy edzőre és az orosz szövetség főorvosára.

A WADA kedden aztán fel is függesztette a moszkvai labor engedélyét. Majd még aznap lemondott posztjáról annak vezetője, Grigorij Rodcsenkov, aki elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán vizsgálatot rendelt el a WADA-jelentés miatt, egyúttal kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel. Csütörtökön pedig orosz delegáció utazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) irányító Thomas Bachhoz, hogy tárgyaljon a kialakult helyzetről.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×