eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egypt Air: addig repülünk Moszkvába, amíg nincs hivatalos tiltás

Az Egypt Air egyiptomi légitársaság folytatja menetrend szerinti járatait a moszkvai Domogyedovo repülőtérre, egészen addig, amíg a cég nem kap hivatalos értesítést a repülési tilalomról - közölte pénteken Ajman Músza egyiptomi sajtótanácsadó az Egypt Air moszkvai irodavezetőjére hivatkozva.

Músza az egyiptomi állami hírügynökségnek az orosz fővárosból nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Valíd Mohamedet, a légitársaság moszkvai irodájának igazgatóját mindeddig nem értesítették hivatalosan arról, hogy a cég gépeit kitiltották volna Oroszországból.

Korábban a polgári légiközlekedésért felelős miniszter, Hoszám Kamál is bejelentette, hogy az orosz fél nem tájékoztatta Kairót a járatok szombattól érvényes törléséről. Kamál közleménye szerint jelenleg "magas szinten folyik a kommunikáció" a helyzet tisztázása érdekében.

Az al-Bavvába című hírportál értesülései szerint az Egypt Air dolgozóit "teljesen váratlanul érte a hír", amely hírügynökségeken keresztül jutott el hozzájuk.

Hisám Zaazúa idegenforgalmi miniszter úgy fogalmazott: "Meglepett az oroszok által hozott váratlan döntés, és remélem, hogy felülvizsgálják azt, méghozzá nem napokon, hanem órákon belül." A tárcavezető hozzátette, hogy az egyiptomi állami légitársaság gépei több mint 50 éve repülnek Oroszországba, és kijelentette: Egyiptom képes az utasok biztonságát szavatolni.

Támer Amín neves egyiptomi műsorvezető azt közölte, hogy értesülései szerint az Egypt Air mindenesetre már le is állította a jegyfoglalást a Moszkvába irányuló járatokra, és jelenleg a légi közlekedésügyi tárcával együtt "néma csendben azon gondolkoznak, hogy miképp reagáljanak".

Amín elmondta, hogy az egyiptomi orosz nagykövet megerősítette az interneten terjedő hírt a moszkvai határozatról, amelyet "átmeneti biztonsági intézkedések" keretében hoztak.

Az al-Mál egyiptomi gazdasági napilap honlapján a légitársaság forrásaira hivatkozva azt írta: Moszkva célja, hogy korlátozza az Egyiptomba készülő orosz állampolgárok lehetőségeit. A légitársaság forrásai szerint az orosz utazási irodák áttértek az Egypt Air szolgáltatásaira annak érdekében, hogy Egyiptomba juttassák turistacsoportjaikat, akik most Kairón keresztül érkeznek a Vörös-tenger parti Sarm-es-Sejk városába.

Oroszország korábban - számos más állammal egyetemben - határozatlan időre leállította a vörös-tengeri üdülőközpontba és más egyiptomi városokba irányuló járatait, miután egyre nő a gyanúja annak, hogy a Sínai-félszigeten két hete történt légi katasztrófát egy terroristák által a repülőre juttatott pokolgép okozhatta.

A szerencsétlenül járt orosz gép október 31-én zuhant le 224 emberrel a fedélzetén, 23 perccel azután, hogy Sarm-es-Sejkből felszállt Szentpétervár irányába.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×