eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb áldozatai vannak a bukaresti tűzvésznek

Az október 30-i bukaresti tűzvész további három sérültje halt meg az utóbbi 24 órában, köztük annak a rockegyüttesnek a basszusgitárosa, amelyiknek a koncertjén bekövetkezett az immár 53 áldozatot követelő tragédia - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

A válságos állapotban lévő Alexandru Pascut, a Goodbye to Gravity basszusgitárosát a család kérésére szerda este Franciaországba szállították gyógykezelésre, ám a zenész a párizsi repülőtéren életét vesztette. Az öttagú együttesnek így már csak egyetlen tagja, Andrei Galut énekes maradt életben, akit a hollandiai Beverwijkben ápolnak súlyos sérülésekkel.

Csütörtökre virradó éjszaka másik két, Bukarestben ápolt sérült vesztette életét: egyik Madalina Strugaru, az együttes még életben lévő énekesének barátnője volt.

A tűzvészben megégett és füstmérgezést szenvedett több mint 150 sebesült közül 36-ot indítottak útnak a román légierő és a NATO kórházrepülőivel külföldi kórházak felé, amelyek - az érintettek családjának kérésére - átvállalták kezelésüket. A külföldre irányított sérültek közül nyolcan (egyesek már útközben) életüket vesztették. Bukarestben a tűzvész 71 sérültje fekszik még kórházban, közülük 15-nek az állapota súlyos, életveszélyes.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. A tragédia helyszínén 26-an haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

A helyszínen talált áldozatok többségének halálát a belélegzett mérgező gázok (szénmonoxid és ciánszármazékok) okozták. A kórházban ápolt súlyos égési sérültek felépülési esélyeit illetően az orvosok már korábban figyelmeztették a közvéleményt, hogy az első hét után kritikus időszak következik, amikor szövődmények léphetnek fel. Az áldozatok nemcsak a megégett légutak és bőrfelületek miatt vannak életveszélyben, hanem az elszenvedett mérgezés utóhatásai miatt is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×