eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szlovákiában kitűzték a parlamenti választások időpontját

Szlovákiában 2016. március 5-én, szombati napon tartják a következő - az ország történetében hetedik - parlamenti választásokat - jelentette be Peter Pellegrini, a pozsonyi törvényhozás elnöke csütörtökön.

A parlamenti választásokon indulni kívánó politikai csoportosulásoknak a szabályozás értelmében legkésőbb 90 nappal a választások előtt, ez esetben december 6-ig be kell jegyeztetniük indulási szándékukat és választási listájukat.

Bár a pártok egy része már hónapokkal a voksolás időpontjának kihirdetése előtt megkezdte nem hivatalos kampányát, a hivatalos kampány a voksolás időpontjának kihirdetése után veszi kezdetét, és két nappal a voksolás előtt, a 48 órás kampánycsend kezdetével ér véget. A hatályos törvények szerint a hivatalos választási kampányra Szlovákiában legfeljebb 3 millió eurót költhetnek a listát állító politikai csoportosulások, ilyen jellegű kiadásaik átláthatóságát egy nyilvános kampányszámlának kellene biztosítania.

A szlovákiai parlamenti választásokon megközelítőleg 4,3 millió választópolgár vehet részt, az érvényes voksok alapján áll majd össze az új pozsonyi törvényhozás, melynek hagyományosan 150 tagja lesz. Szlovákiában a parlamenti választások rendszerint a legnagyobb részvételi arányú voksolásnak számítanak, a legutóbbi - 2012 márciusában tartott - előre hozott parlamenti választáson a választópolgárok több mint 59 százaléka járult az urnákhoz.

A jelenlegi összetételű pozsonyi parlament ezen a héten kezdte meg hivatali időszakának utolsó ülését, ez a tervek szerint december első felében ér véget. Érdekességnek számít, hogy a pozsonyi törvényhozás az eredeti tervekkel ellentétben mostani összetételében az új évben már nem ül össze. Az erről szóló döntést a napokban jelentette be Peter Pellegrini házelnök.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×