Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Párizsi klímakonferencia - Al Gore optimista

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Al Gore volt amerikai alelnök derűlátóan néz elébe a november végén kezdődő párizsi klíma-csúcstalálkozónak.

"Optimista vagyok" - mondta a környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal kitüntetett Gore az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

"Legyőzzük ezt. Legyőzzük, méghozzá gyorsan, mivel rengeteg veszteséget szenvedünk el nap mint nap. Továbbra is 110 millió tonnányi globális felmelegedést okozó szennyező anyagot bocsátunk minden 24 órában a légkörbe, mintha az csak egy hatalmas pöcegödör lenne" - tette hozzá Gore, aki annak idején az üvegházhatású gázok kibocsátását korlátozó 1997-es kiotói jegyzőkönyv megszületésében is szerepet vállalt.

"Drasztikusan megnőtt a szélsőségesen forró napok száma. A hatalmas felhőszakadások, árvizek, földcsuszamlások, hosszan elnyúló aszályok, az olvadó jég okozta tengerszint-emelkedés, az erdőtüzek és még sorolhatnám mindazoknak a jelenségeknek a hosszú listáját, amelyeket az emberek ma már a saját szemükkel látnak, a saját bőrükön tapasztalnak" - hangsúlyozta a volt alelnök.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az emberek egyre tudatosabban állnak hozzá mindehhez. "Még ha nem is használják a klímaválság, vagy a globális felmelegedés kifejezéseket, egyre többen és többen érzik úgy, hogy ezt az a helyzetet kezelni kell" - fogalmazott Gore, aki pénteken egy 24 órás televíziós jótékonysági műsor házigazdája lesz az Eiffel-toronyban.

A globális felmelegedéssel szembeni tudatosság növelését célzó eseményen Elton John brit énekes, Francois Hollande francia államfő, Jared Leto amerikai színész, Ernest Moniz energiaügyi miniszter, Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, Ryan Reynolds amerikai színész és Jerry Brown, Kalifornia kormányzója is részt vesz.

A 67 éves Gore szerint a november 30. és december 11. közötti párizsi klímacsúcstól várható megállapodás "sokkal eredményesebb" lesz mint a kiotói jegyzőkönyv, mivel az országok maguk vállalta célkitűzéseire fog épülni.