eur:
392.5
usd:
367.4
bux:
66214.52
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Norvégia elutasítja a migránsok befogadására vonatkozó svéd kérést

A norvég miniszterelnök csütörtökön bejelentette, országa nem tesz eleget Svédország kérésének, hogy fogadja be az odaérkező menekültek egy részét.

"A mi válaszunk: nem. Nálunk is több menekült van a kelleténél. Más országoknak kell segítséget nyújtaniuk a menedékkérők elosztásában és szétköltöztetésében. Svédország kimerítette lehetőségeit, ezt a svéd politikusok is elismerik. Nekem személyesen úgy tűnik, túl későn ismerték fel, hogy túl sok menedékkérőt fogadnak be" - mondta Erna Solberg a Dagens Nerigsliv című gazdasági lapban megjelent interjújában.

A norvég kormányfő szerint a svédországi helyzet odáig fajulhat, hogy megnő a Norvégiába igyekvő migránsok száma, miközben országa éppen a menekültügyi törvény szigorítására készül.

A svéd kormány csütörtök déltől átmeneti időre helyreállította a határok ellenőrzését a migránsok folyamatos beáramlása miatt. Egyelőre ideiglenes, húsz napig tartó intézkedésről van szó. A svéd vezetők azzal a kéréssel fordultak a szomszédos országokhoz, hogy fogadják be az odaérkező menekültek egy részét.

A 9,8 milliós Svédország befogadóképességének határához ért. Év végéig 190 ezer menekülttel számolnak, ami a kétszerese az 1990-es évek elején feljegyzett előző rekordnak, és egy lakosra vetítve több, mint bármely más uniós tagországban. A svéd migrációs hivatal az idén és jövőre összesen 360 ezer migráns érkezésével számol.

Az 5,3 milliós Norvégiába az idén eddig 25 ezernél valamivel több menekült érkezett, és számuk az év végére 40 ezerre nőhet. A norvég migrációs hivatal becslése szerint jövőre további 35-60 ezer menedékkérőre lehet számítani.

Erna Solberg szerint a svéd menekültválság a svéd hatóságok és a tömegtájékoztatás túl szívélyes retorikájának lehet a következménye. Felhívta a figyelmet arra, hogy amikor önkormányzati miniszterként foglalkozott menekültüggyel, megértette azoknak az üzeneteknek a jelentőségét, amelyeket a politikai vezetők küldenek.

"A szívek kitárására vonatkozó üzeneteknek váratlan következményei lehetnek" - figyelmeztetett Solberg, és hozzátette, a norvég kormányilletékeseknek is oda kell figyelniük arra, hogy mit mondanak, nehogy félreértsék őket.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×