Horvát belügyminiszter: a szlovén szögesdrót ellent mond a Juncker-tervnek

InfoRádió / MTI
2015. november 12. 20:26
A szlovén szögesdrót ellent mond Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke menekültválság-kezelő tervének, amelyet nyilvánvalóan csak Horvátország tart be - jelentette ki Ranko Ostojic horvát ügyvivő belügyminiszter csütörtökön megtartott bródi (Slavonski Brod) sajtótájékoztatóján.

A belügyminiszter elmondta, hogy a brüsszeli migrációs csúcs óta Horvátország egyetlen pillanatban sem veszélyeztette a nyugat-balkáni migrációs útvonalon elhelyezkedő országok közötti megállapodást.

Ostojic kijelentette: Zágráb diplomáciai úton intézi a horvát-szlovén határszakasz vitatott részén felállított kerítés eltávolításának ügyét, amelyet minden kétséget kizárólag a szlovén hatóságok horvát területen húztak fel.

"Nem ülünk fel a provokációknak és minden bizonnyal tudni fogjuk, hogyan védjük meg területünket" - fogalmazott.

A belügyminiszter hozzátette: az elmúlt 24 óra alatt 8524 migráns haladt át Horvátországon, amely szerinte annak a nagyobb menekülthullámnak az utolsó áradata, amely a görög komphajók legénységének sztrájkja miatt feltorlódott.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 366 251 migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a migránsokat a szerb határról Szlovéniába.