Ewa Kopacz veszített a Polgári Platform parlamenti csoportjának elnökét megválasztó szavazáson

InfoRádió / MTI
2015. november 12. 17:46
Ewa Kopacz veszített a Polgári Platform (PO) parlamenti csoportjának elnökét megválasztó szavazáson, megfigyelők szerint ezzel tovább gyengül a távozó kormányfőnek az ellenzékbe került jobbközép liberális párton belüli pozíciója, ami a közeledő tisztújításra is hatással lehet.

A PO 138 képviselőből és 34 szenátorból álló parlamenti csoportjának elnökét csütörtök délután, a lengyel alsóház alakuló ülésének szünetében választották. Kopaczcsal szemben a PO sokéves, de másodvonalbeli tagja, Slawomir Neumann indult. Neumann 94, Kopacz 72 szavazatot kapott.

Az utóbbi napok sajtókommentárjai a PO meg nem nevezett politikusait idézték, melyek szerint Kopacz - akkor még csak feltételezett - sikertelen szereplése a csütörtöki szavazáson a párt tervezett tisztújítására is rányomja bélyegét. A Neumannal szemben elszenvedett vereség eszerint "azt jelentené - írta korábban a lap -, hogy Ewa Kopacz képtelen arra, hogy sikeresen megharcoljon a párt vezetéséért".

A PO-ban tavaly ősszel azután erősödtek fel a belső frakcióharcok, miután Donald Tusk volt kormányfő az Európai Tanács elnöki posztjára távozott. A tisztújító kongresszus megtartását az október 25-i parlamenti választások eredményének meghirdetése után helyezték kilátásba, időpontját azonban egyelőre nem tűzték ki.