eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bevándorlás - Csökken a németek segítőkészsége

Németországban csökken a lakosság segítőkészsége a menekültek iránt - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

A YouGov közvélemény-kutató intézet adatai szerint szeptember óta ugyan kismértékben - 18 százalékról 21 százalékra - növekedett mindazok aránya, akik személyesen tettek már valamit a menekültekért, ugyanakkor a szeptemberi 23 százalék után már csak 17 százalék mondja azt, hogy még nem segített, de tervezi, hogy önkéntes áldozatvállalással támogatja a menekülteket.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a szeptemberi 59 százalékról 62 százalékra emelkedett azok aránya, akik nem segítettek a menekülteknek, és nem is terveznek ilyesmit. Ez arra utal, hogy jó páran meggondolták magukat azok közül, akik szeptemberben még tervezték, hogy segítik majd a menekülteket.

A YouGov megvizsgálta az elzárkózás indokait is. Az intézet honlapján ismertetett kutatás szerint a menekültek támogatását nem tervezők körében 22 százalék azt mondta, hogy egyszerűen nem akar menekülteket támogatni, 12 százalék pedig arról számolt be, hogy nem tudja, miként segíthetne nekik.

A leggyakrabban említett ok az, hogy az állami gondoskodás megfelelő, ezért a menekültek nem szorulnak külön támogatásra; ezt mondta a menekültek támogatását nem tervezők 31 százaléka.

A menekülteket segítők körében a túlnyomó többség - 72 százalék - valamilyen adománnyal, például ruhával járult hozzá a menekültek ellátásához. Jóval alacsonyabb, 28 százalékos a menekülteket társadalmi, önkéntes munkával segítők aránya, és 4 százalék számolt be arról, hogy még az otthonába is befogadott egy vagy több menekültet, menedékkérőt.

A YouGov 2019 ember megkérdezésével, november 9. és 11. között készítette a reprezentatív felmérést, a dpa hírügynökség megbízásából.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×