Baj lehet a Rajnán

InfoRádió / MTI
2015. november 12. 17:53
Negyven év óta a legalacsonyabb a Rajna vízszintje - figyelmeztettek a holland hatóságok. A hajózható útvonal szűkülésével tényleges az összeütközés veszélye - vélte egy nevének elhallgatását kérő rotterdami hajózási vállalat vezetője.

"A Rajna elérte legalacsonyabb szintjét 1976 óta" - közölte szerdán a holland kormány közlekedési infrastruktúrákért felelős főosztálya.

"Hétfőn megdőlt a 120 napos alacsony vízállási rekord, és a helyzet várhatóan tovább folytatódik" - olvasható a főosztály közleményében.

A folyam vízhozama legalább egyharmadával csökkent, és egyre több kisebb hajót kell igénybe venni a Hollandiát, Németországot, Franciaországot és Svájcot összekötő vízi úton.

A hajózható útvonal szűkülésével tényleges az összeütközés veszélye - vélte egy nevének elhallgatását kérő rotterdami hajózási vállalat vezetője.

A Rajna a világ legforgalmasabb folyama: naponta mintegy 600 hajó lépi át a német-holland határt a strasbourgi székhelyű Rajnai Központi Hajózási Bizottság szerint.

A Rajnán összesen 6900 hajó közlekedik több mint 1000 kilométeren. A helyzet télen tovább romolhat a csapadékhiány miatt.